Americanii platesc pentru locuintele lor mult mai mult decat plateau in 2000, arata ultimul recensamant, dat ieri publicitatii.

Studiul scoate la iveala un dezechilibru zdrobitor intre preturile tot mai mari ale imobiliarelor si veniturile americanilor, care stagneaza de prea mult timp, spun analistii. Daca in urma cu cativa ani cele mai scumpe case erau cele de-a lungul coastelor americane, in California de Sud sau Manhattan, acum cele care s-au scumpit ingrijorator de mult sunt cele din Vestul Mijlociu si suburbiile din toate statele, ilustrand faptul ca nevoia acuta de locuinte loveste puternic clasa de mijloc, relateaza cotidianul american "New York Times".

Acestea din urma sunt si zonele in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale cheltuielilor pentru locuit. Este vorba de ratele creditelor ipotecare sau alte rate similare, impozitele pe proprietati, asigurarile sau utilitatile, luate in calcul la efectuarea recensamantului. Astfel, in New York City, mai mult de jumatate dintre chiriasi cheltuiesc cel putin 30% din veniturile lor brute, un procent considerat limita pentru un nivel de trai decent.

In Staten Island, procentul celor care dau pentru locuinta cel putin 30% din venituri a ajuns la 60%, de la 40% cat era in urma cu cinci ani, relateaza publicatia americana.