Un nou atentat a zguduit luni seara Turcia, cel putin 15 persoane fiind ranite de cele doua grenade aruncate intr-o cafenea din Izmir. Desi atacul a avut loc la numai o zi dupa ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) declarase incetarea unilaterala a focului, autoritatile din Izmir, cel de-al treilea oras al Turciei, banuiesc ca teroristii sint tot militantii kurzi, care au fost "provocati" de o declaratie televizata a unui general turc. Lupta pentru independenta provinciei kurde din sud-estul Turciei a facut pina acum peste 30.000 de victime si de aceea, comunicatul facut de PKK ar fi trebuit sa fie un motiv de bucurie la Ankara. Dar, spre surprinderea tuturor, generalul Yasar Buyukanit, comandantul fortelor armate turce, a afirmat, anterior atacului din Izmir, ca PKK este considerat organizatie terorista, atit in Turcia cit si in Statele Unite si Uniunea Europeana, si ar trebui sa se predea justitiei turce, nu sa anunte armistitii.

Prin urmare, atacul de la Izmir ar putea fi raspunsul kurd vizavi de cuvintele dure ale generalului Buyukanit. Atentatul ii ofera insa premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, un argument in plus in discutia pe care urmeaza sa o aiba in aceste zile cu presedintele George W. Bush, in cadrul unei audiente programate la sfirsitul vizitei pe care o efectueaza in Statele Unite. Erdogan a declarat presei, inca inainte de plecarea din Turcia, ca vrea sa-i ceara presedintelui american sa-i dezarmeze pe kurzii din Irak, care adesea trec granita dintre Turcia si Irak si organizeaza atentate singeroase, de regula in zonele frecventate de turisti.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.