Noua guverne din UE vor plati impreuna o amenda de 377,1 milioane de euro, pentru depasirea cotelor de productie de lapte, dintre acestea Italia fiind tara care a incalcat cel mai mult aceste norme, a anuntat, marti, Comisia Europeana.

Comisia Europeana a impus Romei o amenda de 188,8 de milioane de euro, pentru supraproductia de lapte, in perioada 2005-2006. Italia a depasit cotele de productie si in anii 2004- 2005, 2003-2004 si 2002-2003.

Polonia este tara care a primit a doua cea mai mare amenda, de 91,5 de milioane de euro, pentru incalcarea limitelor de productie, a declarat Comisia Europeana. Este posibil, insa, ca aceasta amenda sa fie redusa, deoarece Poloniei este posibil sa i se permita sa modifice cota permisa pentru anul 2005-2006. Germania a primit o amenda de 62 de milioane de euro, urmata de Austria cu 22,9 milioane de euro, potrivit NewsIn.

Cifrele Comisiei Europene arata un surplus al productiei de lapte de 1,22 de milioane de tone, fata de o cota fixata sa fie livrata producatorilor de produse lactate de 135,5 de milioane de tone. Celelalte tari amendate sunt Cipru, Luxemburg, Portugalia, Spania si Republica Ceha.

Daca o tara membra UE produce lapte peste cota fixata, mecanism folosit pentru echilibrarea cererii si a ofertei in cadrul blocului european, fermierii din tara respectiva trebuie sa plateasca o amenda calculata la o rata de baza multiplicata pentru fiecare kilogram de surplus de lapte.

Exista doua tipuri de cote pentru productia de lapte, pentru fiecare tara membra UE - una se refera la plafonul livrarilor catre producatorii de produse lactate, iar cealalta la vanzarile directe catre consumatori.

Folosind aceste cote, se stabileste care urmeaza sa fie plafonul de productie pentru fiecare producator in parte. Decizia menita sa descurajeze tarile sa depaseasca productia anuala de lapte a fost luata in anul 1984.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.