In ultimele doua zile, Washingtonul a inasprit sensibil mesajul diplomatic utilizat fata de Siria, sugerand ca ar putea adopta masuri dure fata de Administratia de la Damasc. Schimbarea de pozitie a Administratiei Bush survine imediat dupa ce artizanul indepartarii Libanului fata de influenta coplesitoare a Siriei, Rafic Hariri, a fost asasinat la Beirut. Desi Siria a negat orice implicare in lichidarea politicianului libanez, suspiciunile comunitatii internationale se indreapta direct catre Damasc. Statele Unite au fost cele care au lasat de inteles cel mai clar, desi indirect, ca suspecteaza autoritatile de la Damasc de implicare in asasinarea libanezului Rafic Hariri. In aceeasi zi in care SUA isi exprimau nemultumirea fata de politica Siriei, Moscova anunta triumfatoare ca negociaza cu Damascul vanzarea de rachete catre Siria.

Tot ieri, Iranul transmitea stirea alarmata ca un avion necunoscut ar fi lansat o bomba pe teritoriul iranian, in contextul in care de cateva saptamani se vehiculeaza ideea ca SUA ar putea lansa raiduri punctuale de rachete in Iran pentru distrugerea facilitatilor nucleare ale acestui stat. De remarcat ca Rusia a fost statul care a oferit consultanta Iranului in dezvoltarea programului sau nuclear.

Dupa aceste evenimente, Siria si Iranul - ambele state avand bune relatii de colaborare cu Rusia - au anuntat ieri seara ca se unesc intr-un front comun impotriva oricarei amenintari, in special fata de cele militare. Anuntul este un avertisment fata de Statele Unite, care considera ca atat Iranul cat si Siria sponsorizeaza terorismul, SUA amenintand de numeroase ori aceste doua state, inclusiv cu lovituri militare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.