Cel putin opt palestinieni au fost ucisi in cele mai puternice ciocniri intre gruparile palestiniene rivale, de la venirea la putere a miscarii islamiste Hamas. Incidentele au pornit de la protestele functionarilor care nu si-au mai primit salariile de sase luni. Functionarii palestinieni manifesteaza de o luna pentru plata salariilor. Guvernul nu are fonduri, deoarece ajutorul international a fost drastic redus pana ce Hamas va recunoaste Israelul si va renunta la violenta. Protestele au degenerat in ciocniri armate mai intai in Gaza. Politistii, loiali miscarii Fatah, s-au confruntat cu membrii noilor forte de securitate infiintate de Hamas. Luptele s-au extins rapid si in Cisiordania. Atat presedintele, cat si Guvernul au ordonat retragerea fortelor Hamas de pe strazi. Dar apelurile lor n-au putut readuce linistea: luptele au continuat si in cursul serii de duminica, cand au fost devastate cladiri guvernamentale si sedii ale celor doua formatiuni.

Presedintele palestinian desfaSoara forte loiale in Fasia Gaza

In cursul noptii de duminica spre luni, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a ordonat desfasurarea membrilor Securitatii nationale pe soselele din Fasia Gaza, dupa sangeroase violente interpalestiniene a anuntat ieri seful acestor forte generalul Tawfiq Jabar. Aceasta decizie a fost necesara pentru mentinerea ordinii si securitatii in regiune, impotriva eventualelor atacuri israeliene si a violentelor interpalestiniene, a explicat oficialul palestinian. Generalul palestinian le-a cerut cadrelor din subordine sa nu se plaseze "la vedere" de-a lungul strazilor si soselelor. Securitatea nationala este plasata sub autoritatea directa a presedintelui palestinian moderat.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.