Autoritatile georgiene i-au eliberat pe cei patru ofiteri rusi acuzati de spionaj, dupa o intrevedere cu reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si cooperare din Europa la Tbilisi. Tensiunile pe marginea arestarii celor patru ofiteri au produs o criza fara precedent in relatiile dintre Rusia si Georgia.

Anuntul facut de autoritatile georgiene este un pas inapoi dupa ce, vreme de cateva zile, asa-zisele fapte de spionaj ale celor patru ofiteri au taiat aproape cu totul comunicarea dintre cele doua tari.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Georgia ca ar practica terorismul de stat si ca incearca, in mod deliberat, sa provoace Moscova cu ajutorul a ceea ce presedintele rus a numit forte straine.
Vladimir Putin a ordonat trupelor rusesti sa continue retragerea de pe teritoriul georgian, retragere care a fost suspendata sambata din cauza crizei dintre cele doua tari.

In viziunea lui Vladimir Putin exista o legatura intre comportamentul liderilor de la Tbilisi si Uniunea Sovietica pe vremea lui Stalin, afirmand ca aceste arestari sunt similare celor intreprinse de Lavrenti Beria, seful politiei secrete comuniste.

Militarii nostri au fost rapiti si aruncati in inchisoare in Georgia, un semn al mostenirii lasate de politicile lui Lavrenti Pavlovici Beria, atat in tara, cat si pe plan mondial. Aluzia la Beria este usor de descifrat pentru cei care cunosc istoria terorii comuniste. Atat Stalin, cat si Beria, cunoscuti pentru cruzimea lor care a dus la moartea a milioane de oameni, au fost georgieni.

Oficialii de la Moscova au legat evenimentele de la Tbilisi de relatiile tot mai apropiate dintre Georgia si NATO si ca unele tari nou intrate in NATO ar fi livrat armament fortelor armate georgiene. Scenariul, spunea ministrul apararirii Serghei Ivanov, ar fi fost alungarea trupelor rusesti pentru mentinerea pacii din cele doua regiuni separatiste, Osetia de sud sI Abhazia si aderarea la NATO.

Insa reprezentantii NATO au spus, inca de saptamana trecuta, ca e un conflict intre Rusia si Georgia si ca nici una dintre tarile NATO nu are cum fi implicata.

Pentru Rusia argumentul economic este mereu eficient

Presedintele georgian spune ca eliberarea celor patru este un semn de bunavointa insa o explicatie a cedarii ar fi si raspunsul dur si imediat venit de la Moscova - rechemarea personalului diplomatic si blocarea acordarii vizei pentru Georgia. Georgia, ca multe alte foste republici sovietice, este dependenta de Rusia, atat din punct de vedere energetic, cat si economic.

Ministrul rus al transporturilor a anuntat ca toate liniile de transport dintre cele doua tari, fie ele aeriene, ferate, rutiere sau maritime, au fost suspendate.

Nu este clar daca Moscova a luat aceasta decizie inainte sau dupa anuntul facut de Georgia referitor la iminenta eliberare a celor patru ofiteri.

Se crede ca jumatate de milion de persoane, adica a zecea parte dintre georgienii care muncesc, se gasesc in Rusia si decizia blocarii liniilor de transport i-a transformat in prizonieri la locul de munca.

Sanctiunile economice impotriva Georgiei au fost impuse, de fapt, acum cateva luni, cand Moscova a interzis importurile a trei produse de baza al industriei alimentare georgiene- vin, apa minerala si mandarine.

Oficialii rusi spun ca interdictia s-a facut din motive care tin de siguranta alimentara, o explicatie pe care Georgia a calificat-o drept mincinoasa. Presedintele georgian, Michael Saakashvili, a afirmat ca poporul sau este obisnuit cu greutatile, insa sustine ca Rusia are o arma economica mult mai puternica, si anume livrarea de energie.

Iarna trecuta, Georgia a trecut printr-o criza acuta de gaze si electricitate, dupa ce liniile de transport dinspre Rusia au explodat, in mod inexplicabil sI misterios.

Timp de trei zile, capitala Georgiei, Tbilisi, a fost prada intunericului si frigului.
Georgia este total dependenta de gazul rusesc si exista deja avertismente ca, daca nu va fi rezolvata repede criza diplomatica, s-ar putea ca multe zone din georgia sa ramana fara caldura sI energie electrica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.