Congresul SUA a adoptat, joi, un proiect de lege foarte controversat, care defineste cadrul juridic ce se aplica "prizonierilor de razboi impotriva terorismului". Gestul intervine dupa circa cinci ani de la deschiderea centrului de detentie de la Guantanamo.
Textul, prezentat de presedintele George W. Bush drept un instrument esential pentru continuarea capturarii presupusilor teroristi, a fost adoptat cu 65 de voturi pentru si 34 impotriva de Senat (Camera superioara a Congresului SUA). Proiectul fusese adoptat anterior de Camera Reprezentantilor (Camera inferioara) cu 253 de voturi pentru si 168 impotriva. Cea mai mare parte a membrilor opozitiei democrate a votat impotriva documentului, pe care il considera contrar unui principiu fundamental al dreptului anglo-saxon, acela ca orice suspect se poate apara in fata unui tribunal. Legea, al carei proiect a fost negociat in prealabil de Casa Alba, si o serie de senatori republicani, care se opun folosirii torturii, urmeaza sa fie promulgata in urmatoarele zile de presedintele Bush.

Descris ca un "dramatic regres pentru drepturile omului" de catre organizatia pentru apararea libertatilor individuale ACLU, textul stabileste in special regulile care permit judecarea prizonierilor de la Guantanamo.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.