ALARMA. Asiaticele cheltuiesc anual o avere pe creme pentru albirea tenului, fara sa tina cont insa de semnalele de alarma ale medicilor, care sustin ca acestea pot fi extrem de daunatoare.

Liza Ng, manager in domeniul PR, traieste in Hong Kong si investeste sute de dolari lunar in look-ul ei. Ea cumpara cu precadere masti de fata, creme de gomaj si pentru albirea tenului. Preturile sunt piperate, o sticluta de 50 de ml costand aproximativ 385 de dolari. Ca multe alte tinere asiatice, ea crede ca tenul sidefiu al europenilor este mai frumos.

Brambureala la etichete

Piata cosmeticelor nu poate decat sa profite de acest curent, cererea crescand exponential. Prea putine femei asculta insa sfatul medicilor, care avertizeaza asupra riscului imbolnavirii sau chiar al mortii. Mercurul, un ingredient aproape omniprezent in produsele pentru albirea tenului, este extrem de daunator. "In Hong Kong nu exista reguli stricte pentru etichete si poti cumpara produse despre care se spune ca nu contin mercur, dar cand le analizam descoperim contrariul", a spus Christopher Lam, profesor de chimie patologica la Universitatea Chineza din metropola, citat de Reuters. Lam arata ca a intalnit cazuri izolate de intoxicatii cu mercur la femeile care folosesc astfel de creme. El a explicat ca mercurul anihileaza producerea unei enzime necesare pentru formarea melaninei, pigmentul care inchide culoarea pielii. Insa expunerea constanta la mercur ataca sistemul nervos central si poate afecta creierul si rinichii.

Dezbaterile privind siguranta cosmeticelor au fost realimentate recent, cand s-a descoperit prezenta unor metale toxice in noua produse ale firmei SK-II, o subsidiara a Procter&Gamble. Trei dintre ele sustin ca albesc pielea. Cele doua metale sunt interzise in China, din cauza ca pot provoca iritari ale pielii si ochilor, ca si eczeme. SK-II a contraatacat, sustinand ca nu a folosit metalele ca ingrediente si ca oricum acestea se afla si in atmosfera si in apa. In schimb, Procter&Gamble a retras produsele incriminate din magazine. In aceste conditii, asiaticele ar putea apela la remedii traditionale de albire a tenului, cum este iaurtul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.