Camera Inferioara a Parlamentului german (Bundestag) a aprobat vineri un proiect de lege vizand introducerea salariului parental, aceasta fiind prima lege importanta cu caracter social votata de coalitia la putere

Noile dispozitii vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007. Pentru copii nascuti dupa aceasta data, statul va plati parintelui care decide sa intrerupa lucrul pentru a se putea ocupa de copil o suma echivalenta cu 67 la suta din salariul sau net (maxim 1.800 euro) timp de un an.

Perioada se poate prelungi pana la 14 luni, in situatia in care tatal este care se decide sa aiba grija de copil timp de un an si doua luni. De noua lege vor beneficia si parintii care decid sa continue sa lucreze dupa nasterea copilului, insa pentru un program de lucru mai mic de 30 de ore pe luna.

Indemnizatia se majoreaza cu 10 la suta (75 de euro pe luna) pentru fiecare copil cu varsta mai mica de sase ani care traieste in acea gospodarie. Noua indemnizatie vine sa suplimenteze alocatia de 154 de euro varsata de guvern pentru fiecare copil cu varsta mai mica de 18 ani.

"Aceasta lege va schimba in mod fundamental lucrurile pentru parinti si copii lor", a declarat potrivit Rompres ministrul german a Familiei, Ursula van der Leyen, membra a partidului crestin-democrat CDU. Oficialul german se astepta ca aproxiamtiv 27 la suta din tatii germani sa faca o "pauza" in cariera lor pentru a se ocupa de noii nascuti incepand din 2007, comparativ cu doar cinci la suta in prezent.

Noua lege va "costa" bugetul de stat aproximativ 3,9 miliarde euro pe an, insa politica familiala este una din prioritatile guvernului Merkel. Noua lege a fost sustinuta de coalitia la putere formata din crestin democrati si social democrati. In schimb opozitia, formata din liberali, ecologisti si partidele de stanga, a votat impotriva proiectului de lege estimand ca masurile de stimulare nu sunt suficiente.

In prezent Germania inregistreaza o rata de fecunditate de 1,36 copii per femeie, una din cele mai scazute din Europa, nivel ce nu garanteaza reinnoirea generatiilor. Pentru a stimula natalitatea, guvernul de la Berlin a adopta deja la inceputul acestui an mai multe proiecte legislative in favoarea familiilor, una dintre ele vizand de exemplu deducerea cheltuielilor cu intretinerea copiilor.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.