Aceste domenii, care necesita o monitorizare mai atenta, conform informatiilor detinute de Radio Darik, sunt:

1. Bulgaria trebuie sa realizeze schimbari constitutionale care sa stearga orice ambiguitate in ceea ce priveste independenta si transparenta sistemului juridic.

2. Va trebui sa se asigure un proces juridic mai transpa-rent si mai de nadejde, prin adoptarea si aplicarea unei noi legi a puterii judecatoresti si a unui nou cod penal de procedura civila.

3. Trebuie sa se continue reformele in cadrul organelor judiciare cu scopul de a creste profesionalismul, responsabi-litatea si operativitatea lor.

4. Bulgaria trebuie sa conduca anchete obiective, profesioniste impotriva celor care sunt banuiti de coruptie la nivel inalt.

5. Trebuie sa fie adoptate masuri pentru lupta si prevenirea coruptiei, mai ales la granite si la nivelul administratiei locale.

6. Va trebui sa fie pusa in aplicare o strategie pentru lupta impotriva crimei organizate, punandu-se accent pe crimele serioase, spalarea banilor si confiscarea proprietatilor dobandite ilegal.

Comisia Europeana a impus Bulgariei sase obiective pe care va trebui sa le execute pentru a evita clauzele de salvgardare in domeniul "justitie si afaceri interne". Potrivit Radio Darik, in linii generale raportul este cel mai critic in ceea ce priveste reformele din sistemul juridic.

O dovada in acest sens o reprezinta prima propozitie a documentului, care spune: "Bulgaria a inregistrat un progres limitat in ceea ce priveste reformele din cadrul sistemului juridic". In acest sens, evaluand putinele cazuri concrete de incepere a anchetelor si a urmarilor penale, CE scoate in evidenta coruptia marunta care continua sa fie o problema mai ales in domeniile "educatie, sanatate si organele fiscale care colecteaza taxele din vami".

In ceea ce priveste spalarea banilor, textul la care a avut acces Radio Darik subliniaza faptul ca aplicarea legislatiei care deja a fost sincronizata cu cea europeana este limitata si inca lipsesc anchetele judiciare. Comisia noteaza ca numarul persoanelor care au fost acuzate cu succes si care au avut legatura cu crima organizata este inca scazut. "Colaborarea dintre organele de lupta impotriva crimei organizate este insuficienta", se mai scrie in document. In ceea ce priveste capitolul "Agricultura", raportul avertizeaza ca nu exista timp suficient pentru crearea unui Sistem de identificare a terenului arabil, care face parte din Sistemul integral administrare si control, pe baza caruia proprietarii agricoli vor primi ajutoare directe de la UE.

Tocmai din aceasta cauza exista un risc ca Sistemul integral de administratie si control sa nu functioneze corect pana la data aderarii Bulgariei la UE. "Este necesar ca pe mai departe sa se realizeze un progres in ceea ce priveste includerea sociala, dialogul social, sanatatea publica, asigurarea automobilelor, protectia nucleara, administrarea financiara si controlul resurselor, care vor veni de la fondurile structurale", se mai arata in raport. Primul raport trebuie sa fie gata pana pe data 31 martie a anului 2007. Comisia a initiat misiuni experte, care au examinat progresul rea-lizat si au dat instructiuni pentru reformele ce urmeaza sa se realizeze.

Aderarea Bulgariei la UE nu inseamna incheierea reformelor

Bulgaria este decisa sa continue reformele si dupa aderarea la Uniunea Europeana, a afirmat la Helsinki ministrul bulgar pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva. Aderarea "nu inseamna sfarsitul eforturilor noastre. Acestea trebuie sa continue (...) Cel mai important pentru noi este sa intelegem ca sunt in favoarea noastra", a declarat mi-nistrul bulgar.

Meglena Kuneva a refuzat totusi sa comenteze informatiile potrivit carora Comisia Europeana a recomandat ieri celor 25 de state membre sa aprobe aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007. "Trebuie sa ne inarmam cu rabdare. Nu este prea greu", a declarat ea la incheierea unei intrevederi cu omologul sau finlandez, Paula Lehtomäki, a carei tara detine in prezent presedintia Uniunii Europene.

Potrivit mai multor surse diplomatice, Comisia a confirmat ieri intrarea Bulgariei si Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, recomandand, totodata, monitorizarea foarte atenta a continuarii reformelor. Raportul a propus in special o monitorizare riguroasa in trei domenii considerate preocupante de Bruxelles in ultimul sau raport de evaluare din luna mai: sistemul judiciar, fondurile europene si securitatea alimentara. Lehtomäki a insistat la randul sau pe continuarea reformelor in Bulgaria.

"Bulgaria a inteles ca mai are mult de munca dupa aderare. Participarea la Uniune este un proces constant de adaptare. Nu este ceva care incepe intr-o zi si se incheie intr-alta", a subliniat ea. Intrebata in privinta opozitiei in crestere a numeroase tari din UE fata de continuarea extinderii, Lehtomäki a amintit ca tarile nordice se numara printre cei mai ferventi promotori ai deschiderii Uniunii. "Noi, in nord, am considerat intotdeauna si continuam sa consideram ca este preferabil sa faci parte din familia europeana decat sa nu" te afli printre statele membre UE, a su-bliniat ministrul finlandez.

Gheorghi Parvanov este convins ca tara sa este pregatita pentru aderare

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov considera ca Bulgaria este pe drumul cel bun catre aderarea la Uniunea Europeana, apreciind ca cetatenii tarii sale fac sacrificii considerabile pentru a atinge acest obiectiv in ianuarie 2007. "Putem spune categoric ca astazi Bulgaria este la fel de pregatita ca si cele zece tari care au intrat in Uniune in mai 2004, la momentul aderarii lor. De aceea, speram ca nu vor exista standarde duble si ca Bruxelles-ul va adopta aceeasi politica pe care a adoptat-o in cazul celor zece tari", a declarat presedintele bulgar intr-un interviu pentru EuroNews.

In opinia sa, eventualele clauze de salvgardare sunt in masura sa provoace ingrijorare in randul populatiei bulgare. "As prefera sa discutam cu partenerii nostri si sa gasim o formula buna de cooperare, astfel incat reformele sa continue, mai ales in domeniile identificate ca meritand o atentie sporita", a adaugat seful statului bulgar, apreciind ca orice amanare, chiar si cu un an, ar dezamagi populatia bulgara. In context, presedintele Parvanov a subliniat ca este important ca Europa sa inteleaga si sa tina seama de sacrificiile pe care le face populatia, pentru a-si indeplini angajamentele asumate fata de UE, amintind ca Bulgaria a fost de acord sa inchida doua unitati ale centralei atomoelectrice de la Kozlodui, chiar daca aceasta decizie, in opinia sa, nu a fost corecta fata de poporul bulgar.

Referindu-se la problema energiei, presedintele Gheorghi Parvanov a subliniat ca Bulgaria are mari ambitii in acest domeniu si doreste sa-si mentina po-zitia de centru energetic al regiunii. "Acest obiectiv poate fi atins pe mai multe cai. Vrem sa ne dezvoltam sectorul nuclear si sa construim o noua centrala, care va corespunde tuturor standardelor europene si mondiale in domeniu. De asemenea, Bulgaria se straduie sa obtina statutul de principala cale de tranzit pentru petrolul si gazele transportate din est catre vest. Avand in vedere politica eficienta si flexibila a guvernului, Bulgaria se isi poate mentine pozitia pe piata energetica", a tinut sa sublinieze presedintele bulgar.

Bulgaria lupta impotriva coruptiei si crimei organizate

Bulgaria a angajat un fost procuror general olandez pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Numirea lui Dato Steenhuis in functia in consilier special al procurorului general al Bulgariei subliniaza preocuparile Sofiei pentru a indeplini standardele UE in domeniul judiciar. Performantele scazute in materie de lupta impotriva crimei organizate si coruptiei printre politicienii importanti ameninta sa slabeasca statutul Bulgariei in calitate de membru UE. Bulgaria este vazuta ca o placa turnanta intre Orientul Mijlociu si Europa pentru traficul de fiinte umane, arme si droguri.

Luptele pentru teritoriu intre bandele criminale sunt vinovate pentru peste 100 de asasinate in orasele bulgare in ultimii patru ani. "Probabil ca domnul Steenhuis va petrece mult timp aici", a declarat Boris Velcev, procurorul general al Bulgariei. "Mai avem inca un drum lung de parcurs pentru a indeplini in totalitate cerintele UE referitoare la lupta impotriva crimei organizate, coruptiei si spalarii banilor", a adaugat el. Dupa ce Bulgaria a fost amenintata ca aderarea sa ar putea fi amanata daca nu sunt implementate masuri impotriva coruptiei, 10 parlamentari au ramas fara imunitate pentru a raspunde acuzatiilor de coruptie.

In plus, 10 procurori au fost inculpati pentru abuz de autoritate, in timp ce 30 de bulgari au fost extradati catre Italia pentru acuzatii de trafic - primele cazuri de extradare din Bulgaria. Dar lupta impotriva coruptiei nu a adus inca nici o condamnare pentru criminalii importanti, care ar asigura Comisia Europeana ca sistemul judiciar din Bulgaria isi face treaba. Daca Bulgaria nu reuseste sa inregistreze progrese pana la primavara, cand este asteptat urmatorul raport al Comisiei, ea ar putea fi vizata de clauze de salvgardare, printre care nerecunoasterea deciziilor tribunalelor bulgare, care ar putea fi impuse pentru primii trei ani dupa aderare. "Clauzele de salvgardare sunt ilo-gice pentru ca vor restrange cooperarea cu autoritatile europene. Putem sa facem progrese numai daca vom beneficia de deplina cooperare din partea institutiilor europene", a afirmat Velcev.