Benedict al 16-lea a exprimat "profundul respect" pe care il poarta Islamului

Papa Benedict i-a invitat luni pe ambasadorii tarilor musulmane la Vatican la o discutie in palatul sau de vara.

Intalnirea se inscrie in seria eforturilor diplomatice de a le explica musulmanilor, care au considerat ca Papa a descris Islamul drept o religie violenta in discursul sau de acum doua saptamani, din Germania, ca a fost vorba de o neintelegere.

Punere in context

Papa va incerca sa formuleze personal regretele deja exprimate in cateva randuri, de la conferinta sa incoace.

Printre diplomatii invitati se numara ambasadorii Egiptului, Turciei, Indoneziei si Iranului - tara cu cea mai mare ambasada la Vatican.

E un gest de bunavointa al Papei, care se simte incurajat de sustinerea primita de la presedintele Mahmoud Ahmadinejad.

Liderul iranian a declarat saptamana trecuta ca e de parere ca mesajul papei, pe care il respecta, a fost distorsionat.

Intalnirea ar putea constitui o buna ocazie pentru Papa Benedict de a-si repune remarcile in context.

Se relateaza ca ambasadorul Turciei doreste ca vizita Papei, programata pentru luna noiembrie, sa aiba loc conform planului.

Pe de alta parte, e de presupus ca la intalnire va fi abordata chestiunea sigurantei personale a Papei, pe durata vizitei.

Papa Benedict declara ca doreste sa promoveze respectul intre religii si libertatea minoritatilor religioase din tarile musulmane.

Data fiind executarea a trei militanti crestini in Indonezia, pentru care Papa ceruse clementa, e de asteptat ca suveranul pontif sa exprime regrete cand se va intalni luni cu ambasadorul acestei tari.

De asemenea, papa Benedict a omagiat-o pe calugarita catolica italiana, omorata saptamana trecuta in Somalia, care a spus, pe patul de moarte, ca ii iarta pe ucigasi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.