Devaluirea incendiara ii apartine presedintelui Pakistanului

Teroristii Al-Qaida planuiau comiterea unui atentat asupra aeroportului londonez Heathrow cu avioane Tarom. Dezvaluirea face parte dintr-o serie incendiara apartinand presedintelui pakistanez, Pervez Musharraf, in cartea autobiografica "In linia intai". Volumul pentru care generalul de la Islamabad a primit un cec cu sase zerouri pune intr-o situatie jenanta guvernul american si serviciile MI5 si naste intrebari asupra capacitatii Tarom de a asigura securitatea pasagerilor sai.

Avioanele din est, mai usor de deturnat

Din fragmentele publicate, ieri, de cotidianul "The Times" reiese ca suspectul numarul unu al atentatelor din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center, Khalid Sheikh Mohammed, a organizat, in 2002, un atac de proportii asupra aeroportului londonez Heathrow - dejucat - in care sa foloseasca avioane ale unor companii nationale din Romania, Polonia, Cehia, Croatia, Slovacia si Malta. Motivul alegerii acestor companii, explica Musharraf, era sistemul de securitate slab al acestor aeronave.

Unda verde pentru inceperea deturnarii avioanelor ar fi fost semnalul de fixare a centurilor de siguranta. Musulmani europeni, membri sau sustinatori Al-Qaida, urmau sa deturneze avioanele, pe care le-ar fi pilotat spre depozitele de carburant si terminalele de pe Heathrow.

Plati secrete ale CIA catre Islamabad pentru predarea teroristilor

Presedintele Musharraf mai sustine ca, ulterior, CIA ar fi platit in secret tarii sale milioane de dolari pentru predarea a sute de suspecti Al-Qaida. El nu mentioneaza insa suma primita pentru cei circa 370 de musulmani suspecti de terorism. Washingtonul a negat informatia. "Nu am stiut despre aceste plati (catre tari implicate in razboiul antiterorism). Acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample", a declarat pentru "The Times" un reprezentant al Ministerului de Justitie american.

"Recompensele in bani sunt destinate indivizilor care ajuta la prinderea suspectilor de pe lista FBI, nicidecum guvernelor straine", a mai adaugat oficialul. Guvernul SUA are reguli foarte stricte in ceea ce priveste recompensele catre statele aliate in razboiul impotriva terorismului, asa cum este si Pakistanul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.