La sase luni dupa ce a anuntat "o incetare permanenta a focului", gruparea separatista ETA a anuntat ieri ca nu doreste sa abandoneze armele inainte de a obtine independenta Tarii Bascilor.

Intr-un comunicat citit, in noaptea de sambata spre duminica, de trei persoane cu fetele acoperite, organizatia "confirma angajamentul sau de a continua lupta ferm cu arma in mana pana la dobandirea independentei si a socialismului in Tara Bascilor".

"Suntem pregatiti pentru asta. Vom reusi", precizeaza ETA in textul lecturat in fata a peste o mie de participanti la un omagiu adus soldatilor basci "cazuti in toate confruntarile din trecut si din prezent". "Aceasta zi trebuie sa intareasca lupta de astazi si de maine", adauga mesajul. Potrivit celor veniti sa asiste la ceremonie, "in pofida deciziei de pastrare a armelor, ETA nu renunta la acordul de incetare permanenta a focului, nici la negocierile cu guvernul spaniol" in privinta procesului de pace.

Luat la intrebari de presa, unul dintre purtatorii de cuvant ai cabinetului de la Madrid a amintit ca institutia pe care o reprezinta nu are obiceiul de a comenta comunicatiile ETA si ca "importanta este mentinerea procesului de pace". Demarat imediat dupa anuntul armistitiului cu ETA, acest proces traverseaza acum un moment delicat, marcat de o recrudescenta a violentelor urbane in Tara Bascilor. Seful guvernului basc, Juan Jose Ibarretxe, s-a declarat recent "preocupat" de "obstacolele care trebuie trecute pentru ca procesul inceput sa inainteze si sa se consolideze".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.