Desi recentul conflict din Liban i-a prezentat pe israelieni si pe membrii miscarii Hezbollah drept cei mai cumpliti dusmani, relatia dintre cele doua parti nu este asa de clara, iar comertul cu armament ofera liantul neasteptat intre cei doi combatanti.

In materialul publicat recent, intitulat "Israel si Hezbollah nu au fost dintotdeauna dusmani", cercetatorul israelian Jimmy Johnson, de la Israeli Commitee Against House Demolitions, vorbeste despre legaturile dintre comerciantii de diamante si armament israelieni si partenerii lor din Hezbollah, cu originile in tranzactii efectuate in timpul conflictelor din Sierra Leone, Liberia, Republica Democrata Congo si Angola.

Johnson identifica foarte precis contacte comerciale dintre agenti Hezbollah si ofiteri din armata israeliana responsabili cu comertul de armament si cu antrenarea unor trupe militare straine.

Unul dintre nodurile acestor legaturi este reprezentat de fostul presedinte liberian Charles Taylor, acuzat la Haga de crime de razboi, care a fost "elevul" militar al lui Ibrahim Bah, cetatean senegalez si fost membru Hezbollah.

In acelasi timp, Charles Taylor a intretinut relatii cu colonelul in retragere, membru al Fortelor de Aparare Israeliene, Yair Klein. In perioada 1996-1999, cand Liberia se afla sub embargoul ONU pentru comertul cu armament, Yair Klein oferea materiale militare si programe de antrenament pentru Unitatea Anti-Tero Liberiana si pentru fortele RUF. Klein, impreuna cu alti doi israelieni, Dov Katz si Dan Gerler, ofereau armament trupelor RUF, iar intermedierea era facuta de catre acelasi Ibrahim Bah, fostul membru Hezbollah, care era "paznicul" oficial al lui Taylor pentru astfel de tranzactii.

De altfel, Klein a si fost arestat in 1999 in Sierra Leone pentru comert ilegal de armament catre RUF.
Un alt partener de afaceri al lui Bah este israelianul Leonid Minin, membru al mafiei din Odessa, care a fost anchetat pentru vanzari de armament catre guvernul liberian, in valoare de milioane de dolari, pe care i-a primit sub forma de diamante si cherestea.

Dintre oamenii Hezbollah, Minin avea legaturi dovedite cu Bah, dar o descoperire din timpul anchetarii sale a aratat legatura dintre el si alti doi agenti Hezbollah, Samih Ossailly si Aziz Nassour. Politia a descoperit, atat in posesia lui Minin, cat si a lui Ossailly, mai multe certificate End-Use-Certificate pentru 113 tone de munitie de provenienta ucraineana, destinate pentru Coasta de Fildes. In fine, o investigatie a Organizatiei Statelor Americane, citata de Johnson, mai arata si ca legaturile ditre Aziz Nassour, Ibrahim Bah si un alt ofiter in armata israeliana, Shimon Yelnik, sunt mai vechi, datand din anii '80.

Pe atunci, Yelnik se afla in R. D. Congo ca parte din contractul incheiat de R.D. Congo (pe atunci Zair) cu Israelul pentru echiparea si antrenarea garzii prezidentiale a lui Mobutu Sese Seko.

Ancheta arata ca legaturile dintre Yelnik si Nassour au ramas active, fiind folosite mai ales pentru fabricarea de certificate End-Use care ajutau la ocolirea embargourilor ONU pentru comertul cu armament.

Legaturile dintre israelieni si Hezbollah evidentiate de Johnson nu au intentia de a condamna armata israeliana, ci ridica doar semne de intrebare asupra legaturilor dintre unii membri ai acesteia si dusmanii lor din Hezbollah.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.