Statul american California a anuntat ca da in judecata marii producatori de automobile pentru rolul lor in accelerarea incalzirii globale.

Intr-un proces fara precedent, cel mai populat stat american vrea sa obtina milioane de dolari compensatii de la firmele auto care genereaza cantitati importante de noxe.

Partea reclamanta spune ca resursele Californiei, infrastructura si sanatatea mediului inconjurator au fost deteriorate din cauza incalzirii globale constante.

Vinovate sunt considerate milioanele de vehicule care emit dioxid de carbon si alte gaze generatoare ale efectului de sera. De aceea, statul California vrea sa obtina milioane de dolari drept compensatie de la firmele constructoare de automobile.

Pe lista paratilor sunt primele sase companii din industria auto: General Motors, Toyota, Ford, Chrysler, Honda si Nissan.

Manevra politica?

Industria auto a calificat procesul drept o simpla manevra politica, cu un puternic iz electoral, lansata special inaintea alegerilor de mijloc de mandat, din Noiembrie.

Insa autoritatile californiene insista ca initiativa este cat se poate de serioasa. Statul respectiv a introdus recent o serie de alte masuri revolutionare in domeniul ecologic.

Guvernatorul republican Arnold Schwarzenneger a mers impotriva liniei de politica a presedintelui George Bush, admitand ca e necesara stabilirea unei rate de reducere a emisiilor de carbon cu 25 la suta in urmatorii 15 ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.