Ciocnirile dintre fortele de ordine si protestatari s-au soldat cu ranirea a 57 de persoane si arestarea a altor 98. Manifestantii au aruncat cu tot felul de proiectile asupra fortelor de ordine, au dat foc unei masini de politie si la numeroase pubele de gunoi.

Sute de politisti, unii dintre ei pe cai, altii cu ciini de lupta, au folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a imprastia multimea, constituita mai ales din tineri. Mai multe mii de protestatari au marsaluit in cursul noptii pe bulevardul Rakoczi, din centrul orasului, dupa ce au fost inlaturati de fortele de ordine din piata Koztarsasag, in apropierea careia se afla sediul partidului de guvernamint (MSZP). Pe parcursul marsului, desfasurat in jurul orei 1.00 (ora locala), demonstrantii au devastat mai multe vitrine, au rupt afise ale MSZP, ramase din timpul campaniei electorale.

Mobilizati in numar mare, politistii au actionat cu fermitate, retinind pe loc orice persoana care incerca sa comita acte de violenta. Pentru ca protestatarii dezlantuiti sa nu poata patrunde in zona de locuit, mai multe strazi secundare au fost inchise. Cel putin patru ambulante au fost mobilizate pentru a se ingriji de raniti. Abia in jurul orei 4.00 (ora locala), linistea a revenit la Budapesta. Fortele de ordine s-au retras din pozitiile ocupate, dupa ce au reusit sa imprastie manifestantii.

Premierul nu se lasa

Dar in viata politica ungara, linistea este departe de a se fi asternut. Janos Ader, unul dintre liderii principalului partid de opozitie (FIDESZ) si vicepresedinte al parlamentului ungar, a crescut tensiunea reclamind, ieri dimineata, demisia neconditionata a premierului socialist, Ferenc Gyurcsany. "Premierul si Cabinetul pe care il conduce trebuie sa plece oricare ar fi rezultatele urmatoarelor alegeri locale", a declarat el pentru televiziunea publica.

Marti, presedintele FIDESZ, Viktor Orban, se multumise sa ceara demisia prim-ministrului in cazul unei infringeri a socialistilor la alegerile locale de la 1 octombrie a.c. Demonstrantii care au protestat fata de premierul ungar in fata Parlamentului au hotarit sa organizeze o Masa Rotunda Nationala (MRN), a anuntat liderul acestora, Andras Takacs. "Toate fortele politice care sint de acord ca Guvernul trebuie sa demisioneze (...) vor avea un loc in MRN", care va trebui sa "defineasca o serie de pasi pentru a linisti societatea". Ieri urma sa fie semnat actul de functionare a MRN. Pe de alta parte, premierul Gyurcsany a declarat ca nu va mai avea rabdare cu vandalii ce s-au confruntat cu politia. "Guvernul Republicii are o singura preocupare: politica de reforma pentru a asigura dezvoltarea si echilibrul economic al tarii... Ne vom face treaba fara sa dam inapoi", a subliniat el.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.