Programul BBC Newsnight a obtinut dovezi privind implicarea israelienilor in acordarea de antrenament militar kurzilor din nordul Irakului.

In cadrul programul televiziunii au aparut experti israelieni in chestiuni de securitate aflati in Kurdistan si antrenand soldati kurzi in tehnica folosirii armamantului.

Oficialii kurzi au refuzat sa comenteze dezvaluirile.

Guvernul israelian a negat ca ar avea cunostinta de vreo actiune de acest fel in Kurdistan, precizand ca a deschis o ancheta, dat fiind ca legea israeliana interzice asemenea actiuni daca nu au fost aprobate in prealabil.

Dar dezvaluirile cuprinse in programul Newsnight ar putea crea probleme imense mai ales kurzilor, si nu doar celor din Irak ci din intreaga regiune.

E de asteptat ca programul BBC sa starneasca reactii dure dat fiind ca in Irak si intreaga regiune Israelul e perceput ca un dusman al arabilor si musulmanilor.

Politicienii kurzi vor fi probabil supusi la presiuni sa dea detalii despre actiunile guvernului lor semiautonom.

Experti israelieni in chestiuni de securitate care au vorbit la BBC au subliniat ca nu ar fi putut lucra in Kurdistan fara stiinta autoritatilor kurde.

E posibil ca dezvaluirile sa duca la tensiuni si mai mari intre kurzi si alti irakieni.

Vecinii Irakului vor reactiona de asemenea foarte vehement.

Iranul si Siria, care de multa vreme ii acuza pe kurzi ca permit israelienilor sa opereze de pe teritoriul irakian, vor cere probabil explicatii guvernului de la Bagdad.

Programul BBC va fi interpretat ca dovada pe care presa araba o cauta de ani de zile.

Inca de cand a inceput invazia condusa de americani in Irak acum trei ani, jurnalistii arabi au vorbit de israelieni care ar opera din regiunea autonoma kurdistan- aceasta fiind, spuneau ei, dovada ca indepartarea de la putere a liderului irakian Saddam Hussein a fost doar primul capitol dintr-un complot americano-israelian de a elimina orice amenintari la adresa intereselor strategice si de a reformula harta Orientului Apropiat.

Se crede ca Siria si Iranul- care au granite comune cu Kurdistanul- ar fi tintele principale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.