La mai putin de o luna de la publicarea, la 26 septembrie, de Comisia Europeana, a raportului sau de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, vecinii nostri de peste Dunare isi vor alege noul presedinte. Votul a fost programat pentru 22 octombrie. Startul oficial al campaniei electorale a fost dat ieri, favorit al cursei fiind, potrivit analistilor, actualul sef al tarii, Gheorghi Pirvanov.

La cei 49 de ani ai sai, Pirvanov, fost lider al partidului socialist (PSB, ex-comunist), spera sa mai castige un mandat de cinci ani, pentru a conduce Bulgaria in momentul intrarii in familia "Celor 25". In orice caz, sondajele de opinie ii confirma optimismul si siguranta de sine: intr-un ultim astfel de chestionar realizat de Institutul Mediana, Pirvanov este prezentat drept "favorit indiscutabil", cu 42 la suta din intentiile de vot, la distanta uriasa - opt si, respectiv, sase procente - fata de principalii adversari, ultranationalistul Volen Siderov si conservatorul Nedelcio Beronov.

Aparent, nici un obstacol pentru o victorie zdrobitoare din primul tur de scrutin. Exista insa o necunoscuta - prezenta la urne. Este posibil ca absenteismul sa impuna o a doua confruntare, avand in vedere ca, judecand dupa datele aceluiasi sondaj, 30 la suta din persoanele intervievate au declarat ca nu vor merge la vot. In acest caz, nu este exclus un duel Pirvanov - Siderov, al carui partid, Ataka, a obtinut, cu ajutorul unui discurs xenofob, 21 de locuri in parlament la legislativele din iunie 2005.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.