Votul celor peste 97 la suta din populatia transnistreana in favoarea alipirii la Rusia, exprimat in cursul referendumului de duminica, organizat in regiunea separatista, l-a determinat pe Igor Smirnov, liderul autoproclamatei republici transnistrene, sa faca ieri o vizita-fulger la Moscova, pentru a se intalni cu o serie de oficiali din guvernul si parlamentul rus. Desi este constient ca alipirea la Rusia nu este posibila in viitorul apropiat, Smirnov doreste sa foloseasca rezultatele referendumului drept un argument in plus in sprijinirea cursului de separare a acestei regiuni de Republica Moldova.

Oficial, Moscova s-a aratat rezervata fata de referendum, abtinandu-se sa-l recunoasca, de teama de a nu se singulariza in fata refuzului categoric exprimat de statele UE si SUA de a accepta actiunea autoritatilor separatiste de la Tiraspol. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a limitat sa declare ca rezultatul acestuia a fost o reactie la "blocada" instituita de autoritatile de la Chisinau si a exprimat speranta ca "va triumfa bunul-simt" si vor fi create conditiile pentru a se reveni la masa negocierilor in vederea solutionarii problemei transnistrene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.