O factiune a armatei tailandeze condusa de seful armatei afirma ca l-a indepartat fortat din functie pe premierul Thaksin Shinawatra.

Trupe insotite de tancuri au preluat controlul asupra mai multor puncte strategice din capitala

O factiune a armatei tailandeze condusa de seful armatei afirma ca l-a indepartat fortat din functie pe premierul Thaksin Shinawatra.

Armata a intrat in cladirea guvernului si mai multe tancuri au inconjurat cladirea.

Un purtator de cuvant al guvernului a insistat insa ca lovitura nu a reusit si a declarat agentiei Reuters ca guvernul detine controlul.

Comandantii armatei care au preluat controlul asupra institutiilor guvernamentale au declarat ca au demis guvernul si au suspendat Constitutia tarii.

Conducerea armatei a instaurat legea martiala la nivelul intregii tari si au cerut trupelor sa revina la baze.

Relatarile privind operatiuni militare au survenit pe fondul vizitei pe care premierul Tailandei, Thaksin Shinawatra, o face la New York, unde participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.

Premierul Thaksin a fost in centrul unei crize politice vreme de luni de zile in urma convocarii unor alegeri boicotate de opozitie.

Corespondentul BBC Jonathan Head subliniaza ca se faceau tot mai mari presiuni asupra primului ministru sa demisioneze, presiuni venite inclusiv din partea gruparilor apropiate regelui Bhumibol, in urma impasului politic cauzat de invalidarea alegerilor din aprilie.

Se credea insa ca Thailanda se indrepta catre organizarea unor noi alegeri.

Un grup de ofiteri de armata si politie au anuntat la posturile de televiziune ca au preluat controlul asupra orasului Bangkok pentru a mentine legea si ordinea.

Ei au spus ca a fost infiintat un Consiliu pentru Reforma Politica si ca ii sunt fideli regelui.

Corespondenta BBC la Bangkok, Kate McGeown, subliniaza ca toti tailandezii il privesc cu ochi buni pe regele Bhumibol si ca o declaratie de loialitate fata de rege nu inseamna neaparat ca el sprijina tentativa de lovitura de stat.

Ea a precizat ca zvonuri privind un posibil puci circulau de cateva saptamani.

Presa tailandeza spune ca doua factiuni ale armatei par sa fie in conflict- una care il spriina pe premier si o alta care e de partea sefului armatei, general-locotenentul Sonthi Boonyaratglin, demis de prim-ministru in cursul zilei de marti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.