Chiar daca au mai scazut din intensitate, demonstratiile antiguvernamentale din Ungaria au continuat luni la Budapesta si in cateva orase din provincie.

Manifestarile,organizate de simpatizantii cercurilor national-conservatoare prin transmiterea unor mesaje pe telefoane mobile, au inceput duminica seara, in urma difuzarii la postul de radio national a unei expuneri rostita de primul ministru Ferenc Gyurcsany in fata grupului parlamentar al socialistilor, pe 26 mai.

Premierul a recunoscut atunci ca, pentru a castiga alegerile din aprilie, Partidul Socialist si-a mintit alegatorii, camufland greutatile si inevitabilitatea luarii unor masuri de austeritate.

In plus, vorbind la o intrunire cu usi inchise, premierul a folosit si mai multe expresii vulgare.

In cursul noptii de duminica spre luni, in fata cladirii Parlamentului s-au adunat peste o mie de persoane, care cereau demisia guvernului si organizarea unor alegeri anticipate.

Premierul nu intentioneaza sa demisioneze

Socialistii si liberalii din coalitia guvernamentala au subliniat ca prin divulgarea acestei cuvantari s-a deschis practic perspectiva realizarii unui dialog sincer despre treburile tarii.

Partidele din opozitie, ca si organizatiile extraparlamentare ale extremei drepte, au cerut demisia imediata a guvernului.

Acest lucru e practic imposibil datorita prevederilor constitutionale.

Bursa din Budapesta nu a a fost afectata de atmosfera infierbantata, indicele BUX inregistrand chiar o mica crestere.

Premierul Ferenc Gyurcsany, care a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze, a facut luni o scurta vizita in Rusia, cu care ocazie s-a semnat un important acord cadru care permite intensificarea participarii Ungariei in aprovizionarea Rusiei cu produse agroalimentare, respectiv in constructiile de locuinte din Rusia, colaborarea celor doua tari in domeniul transporturilor si energiei.

Cu aceasta ocazie, presedintele Vladimir Putin a scos in evidenta pragmatismul actualului guvern ungar, care tinand cont de interese nationale, a gasit posibiliatea dezvoltarii relatiilor prietenesti cu Rusia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.