Patru atentate au avut loc ieri la Kirkuk, mare oras din nordul Irakului. Au fost ucise 23 de persoane. Unul din atacuri a avut drept tinta sediul Uniunii patriotice din Kurdistan, formatiunea politica a presedintelui Jalal Talabani.
Aparent, nimic anormal pentru un Irak democratizat de americani si unde violentele ucid zilnic zeci de oameni. Dar ceea ce s-a intamplat la Kirkuk, avertizeaza specialistii, nu face decat sa amplifice pericolul izbucnirii unui razboi civil in Irak si a scindarii tarii. Sub regimul lui Saddam Hussein, mii de kurzi au fost alungati din Kirkuk si inlocuiti cu arabi, in cadrul eforturilor fostului dictator ca regiunea sa ramana ferm sub controlul lui. Acum, kurzii din Irak doresc revenirea la casele lor din Kirkuk si ca orasul sa fie integrat in zona autonoma kurda din nordul tarii.

Valul de atentate din ultimele luni i-a determinat pe multi sa compare situatia din Irak cu cea din Bosnia sau din provincia sarba Kosovo, unde o parte din sarbi au fost supusi unor ample actiuni de "epurare etnica". Punand accent in materie de aparare pe Bagdad, fortele americane si irakiene de securitate au lansat o operatiune impotriva insurgentilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.