Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a afirmat ca multi lideri din Orientul Apropiat i-au spus, in timpul recentei sale vizite in regiune, ca invadarea Irakului de catre fortele conduse de Statele Unite ale Americii a fost un dezastru.

Insa domnul Annan a spus si ca agenda retragerii Statelor Unite din Irak este acum una dintre problemele cruciale cu care se confrunta Securitatea din regiune. Diferentele de opinii dintre secretarul natiunilor Unite, Kofi Annan si Statele Unite ale Americii au devenit evidente indata dupa Invadarea Irakului.

Acum, cu cateva luni inainte de a-si parasi postul de secretar general ONU, Kofi Annan demonstreaza ca punctul sau de vedere a ramas neschimbat.
Abia intors din Orientul Apropiat, e drept fara sa fi vizitat Irakul, el afirma acum ca multi dintre sefii de stat cu care a stat de vorba cred ca invadarea Irakului a destabilizat regiunea.

Insa, mai spune Kofi Annan, opiniile sunt diferite cand vine vorba despre ce ar fi de facut de-acum inainte. Multi spun ca, dupa ce au creat problema, americanii nu pot pleca si ca ar trebuie sa stea pana cand situatia se va imbunatati.

Iranul ar ajuta Statele Unite sa evacueze Irakul
Pe de alta parte, mai spune domnul Annan, avem si o alta scoala de gandire, in special in Iran, unde liderii politici cred ca prezenta Statelor Unite este o problema si ca Statele Unite ar trebui sa plece, iar daca se hotarasc s-o faca, Iranul le va da o mana de ajutor sa evacueze mai repede Irakul. Asa ca Statele Unite s-au pus in situatia ca nu pot nici sa stea, nici sa plece din Irak.

Domnul Annan spune ca agenda plecarii trupelor americane din regiune ar trebui sa fie decisa astfel incat sa nu determine o escaladare a violentelor din regiune. Cu atat mai mult cu cat violentelor din Irak li se adauga tensiunile legate de programul iranian de imbogatire a uraniului.

In vreme ce seful politicii europene, Javier Solana, isi continua eforturile de a rezolva criza nucleara iraniana, domnul Annan a facut apel la iranieni sa coopereze cu comunitatea internationala si, dupa cum a spus secretarul general ONU, sa ridice norul de incertitudine care planeaza asupra programului lor nuclear.

Insa Kofi Annan a afirmat ca simte ca atitudinea Teheranului incepe sa devina mai flexibila si a spus ca e de parere ca Iranul a devenit mai dispus sa suspende activitatea de imbogatire a uraniului ca parte a procesului de negocieri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.