In preajma vizitei presedintelui Bush in Europa, cancelarul german Schroeder lanseaza o torpila in directia relatiilor cu SUA: Alianta "nu mai constituie cadrul principal pentru coordonarea strategiilor intre partenerii transatlantici"

Cu numai o saptamana inainte de vizita pe care presedintele Bush urmeaza sa o faca in Europa, pentru a incerca sa repare daunele provocate relatiilor transatlantice, ca urmare a pozitiilor divergente in legatura cu razboiul din Irak, cancelarul german Gerhard Schroeder a lansat o bomba cu explozie intarziata, punand sub semnul intrebarii eficacitatea si chiar utilitatea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Intr-o cuvantare pe care urma sa o rosteasca la Conferinta pentru Securitate, de la MUnchen, dar pe care, fiind bolnav de gripa, a citit-o in numele sau ministrul Apararii, Peter Struck, cancelarul a avertizat ca NATO risca sa devina o organizatie depasita si ca "nu mai constituie cadrul principal pentru discutarea si coordonarea strategiilor intre partenerii transatlantici". Afirmand ca "dialogul intre Uniunea Europeana si SUA nu mai reflecta ponderea crescanda a Europei si nu mai corespunde noilor cerinte ale cooperarii transatlantice", Schroeder a propus crearea unei comisii de la nivel inalt care sa adopte un plan de reformare a NATO si, intr-un sens mai larg, sa duca la adaptarea cooperarii intre Europa si SUA la nivelul "conditiilor si sfidarilor in schimbare" ale lumii.

Raspunderile celor doua state, SUA si Germania, care au fost, vreme de multe decenii, stalpii acestei cooperari, s-au schimbat si ele, a adaugat cancelarul, care a reiterat, in acelasi timp, necesitatea ca Germania sa devina membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Cuvantarea a luat total prin surprindere pe reprezentantii americani si oficialitatile NATO participante la conferinta, care a fost infiintata cu mai bine de 40 de ani in urma, in plin razboi rece, pentru a explora caile mentinerii securitatii mondiale. Ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a reactionat imediat, exprimand indoiala asupra utilitatii comisiei propuse de Schroeder. "NATO are o importanta enorma prin discutiile care au loc intre tarile NATO in prezenta tarilor mici si prin posibilitatile pe care le ofera acestor din urma tari de a-si face cunoscute parerile", a declarat seful Pentagonului. "NATO, a continuat el, are o mare energie si vitalitate. Pe de acum se intreprind reforme pentru a adapta organizatia la cerintele secolului XXI. Discutiile privind relatiile transatlantice isi au locul la NATO, si nu altundeva".

Pe de alta parte, pentru a destinde atmosfera, ministrul american, facand aluzie la declaratiile sale din trecut despre "vechea Europa", adica Germania si Franta, contrapuse "noii Europe" - tarile din Rasaritul continentului - ministrul american a vorbit in gluma de "vechiul Rumsfeld", care, iata, s-a schimbat si vine acum sa intinda mana reconcilierii. Dincolo de aparenta bonomie, Rumsfeld nu a dat insa inapoi de la vederile sale, conform carora viitoarele conflicte trebuie gestionate de coalitii ad-hoc, si nu de ONU sau NATO, asa cum ar dori Germania. Cu alte cuvinte, "vechiul Rumsfeld" a ramas acelasi.

Surprins a fost si secretarul general al organizatiei nord-atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, care a tinut sa precizeze ca nu a fost consultat de Schroeder inainte ca acesta sa-si prezinte cuvantarea. "NATO functioneaza perfect si nu e nevoie de o comisie de experti care sa analizeze si sa spuna ce trebuie facut", a subliniat el. "Decat sa vorbim de relatiile transatlantice, mai bine sa infaptuim aceste relatii. NATO este un for politic unic si se afla in plina transformare. Nu are rost sa spunem ca NATO e pe moarte", si-a dus mai departe firul gandirii Hoop Scheffer.

In ciuda reactiilor negative starnite, cancelarul pare hotarat sa-si prezinte din nou ideile la summit-ul NATO, prevazut pentru 22 februarie la Bruxelles (a doua zi, Bush urmand sa faca o vizita in Germania). Intre Europa si SUA persista divergente in ce priveste programul nuclear al Iranului si intentiile europene de a ridica embargoul asupra livrarilor de arme catre China - subiecte care vor fi cu siguranta abordate in timpul summit-ului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.