Liderul Partidului Conservator de opozitie din Marea Britanie, David Cameron, s-a distantat, clar, in prima sa cuvantare de politica externa, de ceea ce el a numit legatura de "sclavie" fata de America, stabilita de actualul premier britanic, Tony Blair.

"Nu vom servi interesele noastre, nici cele ale Americii, nici cele ale lumii daca vom fi considerati asociatii fara conditii ai Americii in toate problemele. Datoria fata de propriii cetateni este sa avem propriile noastre conceptii", a spus el. "Trebuie sa fim prieteni, fermi, dar nu sclavii Americii", a afirmat liderul conservator, vorbind in fata mai multor sute de reprezentanti ai cercurilor financiare si politice.
Oficialitatile conservatoare au dorit sa precizeze, sub pecetea anonimatului, ca partidul se pozitioneaza de pe acum in perspectiva unei perioade post-Bush la Casa Alba.

Cameron, unul din cei mai tineri oameni politici britanici (39 de ani), care a preluat conducerea Partidului Conservator in decembrie trecut, a tinut sa se delimiteze astfel de politica externa a lui Blair, pentru care sustinerea razboiului din Irak si asocierea stransa cu Bush s-au dovedit dezastruoase.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.