Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, efectueaza prima sa vizita in Statele Unite de la preluarea puterii, in urma cu doua luni. Polonia este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite.

Jaroslaw Kaczynski urmeaza sa se intalneasca miercuri cu vicepresedintele Dick Cheney si cu ministurl de externe, Condoleeza Rice.
Nu e inca limpede daca premierul polonez va avea ocazia sa se intalneasca si cu presedintele Bush.
Potrivit oficialilor polonezi, discutiile se vor axa pe cooperarea militara in Irak si in Afganistan. Polonia a trimis trupe combatante in Irak odata cu declansarea invaziei. Aproximativ 900 dintre militarii polonezi se mai afla la sud de Bagdad.

In Afganistan sunt in jur de 100 de soldati polonezi.
Guvernul Poloniei a anuntat ca face pregatiri sa dubleze numarul de militari din forta de mentinere a pacii din Liban.

Polonia are in Liban, la ora actuala, 200 de oameni.
Se asteapta de asemenea ca discutiile pe care domnul Kaczynski le va purta in Statele Unite sa se refere si la planurile Washingtonului - inca nefinalizate - de a stabili in Europa Centrala baze de aparare impotriva unui atac cu rachete.

Polonia si Republica Ceha sunt luate in considerare ca posibile locatii, dar in ambele tari se manifesta o puternica reticenta in randul publicului cu privire la un asemenea plan, nu in ultimul rand din cauza opozitiei manifestate de Rusia. Se crede ca o decizie in aceasta privinta ar putea fi luata spre sfarsitul acestui an.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.