Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat intr-un interviu acordat presei straine ca Moscova doreste sa isi sporeasca in mod semnificativ exporturile de petrol si gaze naturale catre Asia, ca parte a campaniilor Rusiei de a deveni un furnizor global energie.

In prezent, exporturile catre Asia ocupa doar 3% din comertul exterior cu petrol si gaze al Rusiei, insa cifra ar putea urca de zece ori in urmatorul deceniu.
Presedintele Rusiei a dat asigurari ca Moscova va avea un comportament responsabil pe piata de energie, insa comentariile sale nu pot sa nu starneasca o oarecare ingrijorare in Uniunea Europeana.

Aceasta este acum principalul client al exporturilor din Rusia iar reorientarea acestora catre Asia ar putea genera competitie pentru resurse.
Expertii inca isi pun intrebari asupra capacitatii Rusiei de a descoperi sau exploata eficient campurile din estul Siberiei si de a folosi la capacitate maxima doua noi conducte de transport catre China, care sunt deocamdata in constructie.

Critici la adresa Occidentului

Este pentru prima data cand Vladimir Putin se refera la o cifra exacta, de 30%, in ceea ce priveste exporturile catre Asia.

Declaratiile indica foarte clar dorinta Rusiei de a fi luata in serios de partenerii sai din Occident in domeniul energetic.

Liderul de la Moscova a vorbit despre necesitatea elaborarii unui cadru clar care sa reglementeze piata respectiva, un cadru la care sa subscrie toti participantii la acest tip de comert.

Uniunea Europeana cere Rusiei sa permita liberalizarea pietei sale internede energie, ceea ce ar permite companiilor private straine sa cumpere parti ale sistemului de transport al petrolului si gazului, controlat acum de statul rus.

Insa presedintele Putin a aratat clar ca acest lucru nu se va intampla pana cand companiile rusesti nu vor fi acceptate la privatizarile din Europa Occidentala, in domeniul energiei.

Compania ruseasca Gazprom a achizitionat un mic operator din Marea Britanie, dar planurile sale de expansiune masiva pe piata europeana au fost blocate de opozitia guvernelor locale.
La intalnirea presedintelui Putin cu jurnalisti si reprezentati ai lumii academice, Putin nu a ezitat sa trimita numeroase sageti critice la adresa Occidentului.

A intrebat retoric de ce in Kurdistanul irakian flutura doar steaguri kurde, nu si irakiene, daca puterile occidentale vor sa evite federalizarea Irakului.
Si a avertizat ca acordarea independentei pentru provincia sarba Kosovo ar putea genera un precedent periculos, care ar putea fi folosit de regiuni separatiste precum Abhazia sau Osetia de Sud, din Georgia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.