Fara un acord de pace israeliano-palestinian lumea va fi in pericol Orientul Mijlociu va fi "condamnat" la multi ani de violenta si lumea intreaga va fi afectata, daca nu se depun eforturi majore ca pana in 2007 sa se solutioneze conflictul israeliano-palestinian, a avertizat regele Abdullah al Iordaniei, intr-un interviu aparut in revista "Time". "Cred ca razboiul din Liban ne-a deschis in mod dramatic tuturor ochii asupra faptului ca, daca nu se rezolva problema palestiniana, viitorul Orientului Mijlociu va fi foarte sumbru", a apreciat suveranul hasemit.

Autocaracterizandu-se drept o "persoana optimista", Abdullah al II-lea a declarat ca este pentru prima data cand devine pesimist, in legatura cu situatia din regiune. "Nu cred ca va exista vreodata un stat palestinian", fara eforturi diplomatice intense, care sa duca la un acord de pace israeliano-palestinian stabil, a continuat regele Iordaniei, al doilea stat arab care in 1994 a incheiat un acord de pace cu Israelul, dupa Egipt, in 1979. In legatura cu crizele irakiana si iraniana, seful statului hasemit a apreciat ca Orientul Mijlociu "nu isi poate permite un alt razboi". "Un razboi cu Iranul va fi un fel de deschidere a cutiei Pandorei, din care nu cred ca Orientul Mijociu isi va mai reveni vreodata", a conchis Abdullah al II-lea.

Germania poate avea 'un rol important' in schimbul de prizonieri

Ministrul Apararii israelian, Amir Peretz, a apreciat ieri ca Germania ar putea avea un "rol important" in eforturile vizand un eventual schimb de prizonieri, care sa permita eliberarea celor doi soldati evrei capturati de gruparea libaneza siita Hezbollah. Experienta Germaniei in acest domeniu "ii confera un rol important" pentru punerea in libertate a celor doi soldati capturati la 12 iulie, la frontiera israeliano-libaneza, i-a declarat ministrul israelian sefului diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita in regiune. Amir Peretz a confirmat ca Israelul intentioneaza sa isi retraga trupele din Liban, in urmatoarele doua saptamani, conform unui comunicat al ministerului pe care il conduce. "Israelul intentioneaza sa isi retraga fortele cat mai urgent posibil, imediat ce va fi completa coordonarea cu contingentele internationale", in cadrul Fortei ONU de interpunere in Liban (FINUL), a precizat demnitarul israelian.

Televiziunea publica israeliana a anuntat ca Israelul se va retrage din Liban, pana la 22 septembrie, cu ocazia Anului Nou evreiesc. In 2004, Germania a jucat rolul de mediator in negocierile care au permis un spectaculos schimb de prizonieri: Hezbollah a eliberat un om de afaceri israelian si a predat ramasitele pamantesti ale trei soldati ai Tsahal (armata israeliana), in schimbul punerii in libertate a peste 400 de detinuti arabi aflati in Israel. Seful serviciilor de spionaj germane (BND), Ernst Uhrlau, care in 2004 s-a distins in calitate de mediator, s-a deplasat saptamana trecuta la Beirut, in cadrul unei misiuni secrete.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.