Exercitiul militar NATO in cadrul "Parteneriatului pentru Pace", programat in Republica Moldova in perioada 13-29 septembrie, la Bulboaca, in apropierea autoproclamatei republici nistrene, a starnit reactii dure atat la Tiraspol, cat si in randul formatiunilor prorusesti de opozitie de pe malul drept al Nistrului.

Intr-un interviu la biroul BBC din Chisinau, Bruce Jackson, seful Comitetului SUA pentru NATO, unul dintre cei mai ferventi promotori ai extinderii Aliantei Nord- Atlantice gaseste interesant faptul ca "acest exercitiu este un subiect de discutie, este o problema aici, deoarece cu siguranta ca nu este la Bruxelles sau Washington".

"Si asta probabil din cauza ca a fost o problema asta-vara (a anului 2006, n.r) in Crimeea", a adaugat Bruce Jackson, referindu-se la actiunile de protest organizate de militanti pro-Rusia si anti-NATO impotriva unor exercitii militare similare in Crimeea.
Oficialul american e de parere ca adevaratele obiective ale unor exercitii de felul celui care se va desfasura pe poligonul de la Bulboaca sunt distorsionate in mod premeditat din cauza unor perceptii anacronice ale Rusiei.

"Moscova doreste tot mai mult si mai mult ca UE, Organizatia Mondiala a Comertului sau NATO sa nu fie prezente mai la est de Viena. Moscova vrea restabilirea vechii Cortine de Fier", a declarat Bruce Jackson.

Seful Comitetului SUA pentru NATO a spus in continuare: "Este clar ca institutiile europene, care includ participarea in Parteneriatul pentru Pace, fac parte din sistemul euroatlantic pentru vest. Si tarile estice sau, cu alte cuvinte, copii estici ai Europei, ar trebui sa aiba aceleasi sanse ca si copiii vestului Europei. Acest lucru presupune apartenenta la Uniunea Europeana, piata libera, sistem de vize si asa mai departe. Si ceea ce deranjeaza Moscova este faptul ca aceste institutii sunt mult mai atractive, mai relevante pentru oameni decat vechile institutii post sovietice si CSI".

Intrebat daca acest exercitiu militar desfasurat nu departe de o baza militara rusa nu poate fi totusi interpretat ca un gest de amenintare sau, cel putin, ca un gest neprietenos la adresa Rusiei, Bruce Jackson a intrebat la randul sau, retoric: "Are oare Rusia baze militare in Moldova?"
Oficialitatea americana a subliniat ca in cazul Transnistriei, Rusia a fost rugata sa respecte deciziile de la Istanbul si ar fi trebuit, de fapt, sa se retraga inca din 1991.

"Transnistria este acum in responsabilitatea comunitatii internationale, iar Rusia are acum responsabilitatea de a solutiona conflictele inghetate ramase dupa destramarea Uniunii Sovietice", a afirmat Bruce Jackson.

Unele partide ale opozitiei extraparlamentare au afirmat ca exercitiul NATO, ca si colaborarea in general cu Alianta Nord-Atlantica, ar contrazice statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Seful Comitetului SUA pentru NATO respinge insa aceasta afirmatie.

"Parteneriatul pentru Pace, care se mai numeste Parteneriat European (EAPC) include, cred, 54 de tari. Participarea in actiuni de mentinere a pacii nu contravine sub nici o forma statutul de neutralitate. Actiunile Parteneriatului presupun exclusiv actiuni cu caracter umanitar, de stabilizare si consolidare a increderii. A si fost conceput ca un program de consolidare a increderii. La drept vorbind nu are nimic in comun cu actiunile militare reale. Nu contine elemente de pregatire de razboi, ci sunt o modalitete pentru militari de a consolida increderea, de a dezvolta capacitati de monitorizare a frontierelor, de a crea un climat de siguranta pentru oameni", a conchis Bruce Jackson.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.