Premierul britanic Tony Blair se confrunta cu un val demisii in propriul guvern din cauza refuzului de a preciza o data clara privind retragerea sa din fruntea formatiunii laburiste.

Un ministru adjunct, Tom Watson, si sase consilieri guvernamentali au semnat o scrisoare in care spun ca situatia de incertitudine de la varful partidului pune in primejdie sansele laburistilor la viitoarele alegeri.
Premierul Blair a calificat decizia lui Tom Watson drept un act neloial si gresit. El a adaugat ca tocmai aceste actiuni de contestare ale autoritatii sale primejduiesc pozitia partidului.

Ziarul The Sun a scris ca Tony Blair se va retrage pe 31 Mai 2007, insa imediat cabinetul primului ministru a precizat ca informatia nu vine dintr-o directie oficiala.

Intre timp, sprijinitorii principalului rival si posibil succesor al lui Blair, ministrul de finante Gordon Brown, au spus si ei ca premierul ar trebui sa dea o declaratie publica privind data retragerii.

Dezbaterea asupra viitorului primului ministru s-a accentuat, deoarece mai multi parlamentari de la baza partidului au opinat ca retragerea premierului in mai ar fi prea tarzie. Ei ar dori un nou lider inainte de luna martie, respectiv inaintea alegerilor locale si partiale, din Scotia si Tara Galilor.

Liderul conservator David Cameron a calificat actuala situatie din guvern drept una de colaps.
Tony Blair a preluat conducerea Partidului Laburist in 2004 si l-a condus la victorie in alegeri in 2007, punand capat unei perioade de 18 ani de dominatie a conservatorilor.

Este cel mai longeviv premier laburist si singurul care a reusit trei victorii electorale consecutive.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.