Este primul baiat care se naste in familia imperiala nipona in ultimii 41 de ani iar perioada de sarcina si nasterea nu au fost lipsite de incidente.

Nasterea primului mostenitor de sex masculin al tronului Japoniei relaxeaza atmosfera, tensionata de discutiile din ultimul timp referitoare la problemele succesorale. Este primul baiat care se naste in familia imperiala nipona in ultimii 41 de ani iar perioada de sarcina si nasterea nu au fost lipsite de incidente.

Printesa Kiko, sotia celui de-al doilea fiu al imparatului Akihito a nascut prin cezariana in aceasta dimineata.

Baiatul este al treilea pretendent la tron, dupa unchiul si tatal sau, si a pus capat, cel putin pentru o perioada dezbaterii in legatura cu posibilitatea succesiunii la tron nu doar a barbatilor, ci si a femeilor.

Oricum, spun specialistii niponi in drept constitutional, nici acum situatia nu este stabila. Nou nascutul este singurul succesor masculin din generatia tanara, spun ei, si criza nu a fost anulata, ci doar amanata inca o generatie.

Dupa nasterea lui Akishino, sotul printesei Kiko, in familia imperiala nipona s-au nascut nu mai putin de 9 fete care, conform legilor actuale, nu sunt luate in calcul atunci cand se pune problema succesiunii la tron.

De aceea, inainte ca printesa Kiko sa fi ramas insarcinata, posibilitatea ca in urmatoarea generatie imperiala sa nu existe nici un barbat a declansat dezbateri aprinse despre modificarea legii imperiale din 1947, pentru a permite femeilor sa poata avea dreptul legitim la tron.

Problema se rezolva mult mai usor in vremuri de demult. Pe atunci, imparatii recurgeau la consoartele imperiale, un fel de sotii de categoria a doua, in cazul in care imparateasa nu putea naste un baiat.
Procedeul a iesit de multa vreme din uz. Imparatul Hirohito, tatal actualului imparat, a respins presiunile de a-si lua o concubina. Tatal si bunicul sau au fost, insa, copiii concubinelor imperiale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.