Liderul Blocului BIUT, Iulia Timosenko, s-a intors din vacanta. Cu acest prilej, "doamna de fier" a Ucrainei a organizat o conferinta de presa. Guvernul premierului Viktor Ianukovici este nelegitim, a anuntat ea. "Am cerut presedintelui sa dizolve Rada Suprema si sa convoace noi alegeri anticipate", a adaugat el. Noul sezon politic se anunta fierbinte la Kiev.
Iar Timosenko si-a propus, dupa toate probabilitatile, sa faca zile negre atat sefului tarii, cat si premierului. Sansele de succes sunt destul de incerte, deocamdata.

Ianukovici s-a miscat bine de la preluarea conducerii guvernului. A convins Rusia sa nu majoreze, pana la sfarsitul anului, preturile la gaze naturale. Si a trecut la aplicarea concreta a reformei constitutionale, inaintand un proiect de reducere a prerogativelor prezidentiale. In egala masura, a reluat problema limbii ruse, dand de inteles ca, la un moment dat, este posibil sa-i fie acordat un statut mai ridicat. In alta ordine de idei, ieri au inceput in Ucraina negocieri privind crearea unei mari coalitii intre Partidul regiunilor, comunisti, socialisti si Ucraina noastra. Hotararea principiala de colaborare cu "regionalii" - o decizie dificila pentru presedintele Viktor Iuscenko - a fost, practic, luata deja.

Tratativele vor dura cel putin doua saptamani - este termenul oficial acordat partilor implicate. Analistii sunt de parere ca, daca discutiile vor reusi si acordul va fi, intr-un final, semnat, Ucraina va avea parte de liniste si de o evolutie stabila in urmatoarea perioada de timp. Problema este ca fiecare dintre cele trei parti sunt dominate de prea multe orgolii, greu de impacat. Va fi, prin urmare, nevoie de multa abilitate politica pentru a gasi un numitor comun. Va fi, de asemenea, un test de maturitate pentru principalii responsabili ai tarii. Este vorba despre capacitatea de a gasi si de accepta compromisuri. Ceea ce, pentru politicienii ucraineni, s-a dovedit, pana acum, un examen extrem de dificil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.