Primavara vine cu opt-zece zile mai devreme in Europa fata de acum 30 de ani, este concluzia unui studiu publicat in jurnalul britanic "Global Change Biology", citat de AFP. Aparitia mai devreme a primaverii in Europa nu mai este un mit, ci un fapt care poate fi explicat prin schimbarile climatice, sunt de parere cei 17 cercetatori care au participat la acest studiu.

In unele tari, precum Spania, care a cunoscut cresterile de temperatura cele mai importante, primavara vine chiar cu doua saptamani mai devreme decat acum 30 de ani. In Marea Britanie vine mai devreme cu zece zile, iar in Austria apare cu trei zile mai devreme. Acelasi studiu indica faptul ca toamna apare cu trei zile mai devreme decat in anii ‘70. Cercetatorii, care au examinat 125.000 de studii asupra a 542 de specii vegetale si 19 specii animale realizate in perioada 1971 - 2000, spun ca au descoperit "probe concludente" ca aceste schimbari se datoreaza incalzirii climei. Desi ideea unei primaveri precoce ar putea seduce, profesorul Tim Sparks, de la Centrul pentru ecologie si hidrologie britanica, a indicat ca "acest fenomen poate distruge lantul alimentar in cazul unor specii dependente unele de altele, dar care evolueaza in ritmuri diferite".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.