Cu un salariu de 3,25 lei (0,2 euro) pe ora si salarii ale angajatorilor mai mari, in unele cazuri, de 100 de ori decat cele ale angajatilor, forta de munca din Republica Moldova este cea mai slab platita din Europa, conform unei serii de statistici date publicitatii vineri de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Federatia a realizat un clasament ce cuprinde 48 de tari europene, luand in calcul nivelul mediu al salariilor orare inregistrate pentru un numar de 31 de ocupatii. Cel mai ridicat salariu orar, aproximativ 14 euro, se inregistreaza in Danemarca, fiind utilizat ca punct de referinta in studiul FedEE. Comparativ, salariile din Romania sunt la aproximativ 6 procente fata de salariile din Danemarca, cele din Rusia la 5 procente si cele din Ucraina la 3 procente. in schimb, rezidentii din Republica Moldova primesc un salariu orar de 70 de ori mai mic decat cetatenii din Danemarca.

In plus, studiul remarca o diferenta semnificativa intre nivelul de salarizare al celor care ocupa functii de conducere si al celor din pozitiile inferioare. Astfel, cel mai mic salariu orar platit lucratorilor necalificati din Republica Moldova este de 3,25 lei, in timp ce presedintii de companii au cele mai ridicate salarii, de aproximativ 350 lei pe ora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.