Presedintele american George W. Bush si-a asumat integral responsabilitatea pentru esecul organelor federale in actiunea de acordare a ajutorului necesar victimelor uraganului Katrina.

Seful Administratiei de la Washington s-a deplasat marti - la un an de la dezastrul provocat de uraganul Katrina - la New Orleans si a recunoscut, intr-un discurs rostit in fata locuitorilor orasului, ca guvernul sau a comis numeroase erori inainte si dupa uragan. Ca urmare a acestor erori, "am fost martori ai unor scene infioratoare, care, gandeam noi, nu ar fi fost niciodata posibile in America: locuitori inecandu-se in propriile case, mame cuprinse de disperare, absenta totala a legii si ordinii pe strazi, precum si un guvern care, la toate nivelurile, nu s-a achitat de sarcinile ce ii reveneau in astfel de situatii", si-a facut autocritica Bush jr., in fata locuitorilor unui oras, in care putine lucruri s-au reconstruit dupa uragan.

Katrina s-a abatut asupra New Orleans la 29 august 2005, iar, in cateva ore, 80 la suta din urbe a fost acoperita de ape. In final, peste 1800 de persoane si-au pierdut viata in urma trecerii uraganului, care a maturat coasta golfului Mexic in statele Louisiana si Mississippi. Au fost distruse 204.000 de case, iar 800.000 de persoane au ramas fara adapost. Pentru lichidarea consecintelor calamitatii, Congresul american a alocat 110 miliarde de dolari, dar, in decurs de un an, s-au cheltuit din aceasta suma doar 44 miliarde de dolari. In New Orleans s-au reintors jumatate dintre locuitori, iar alimentarea cu energie electrica a fost restabilita in proportie de 50 la suta.

In oras, functioneaza doar o treime dintre unitatile sanitare si doar jumatate din scolile distruse de uragan au fost reconstruite. Presedintele Bush i-a asigurat pe locuitorii din New Orleans, la fel cum a facut in cele 12 vizite anterioare in Louisiana si Mississippi, ca "nu-i va lasa de izbeliste" si "va fi alaturi de ei pana cand vor fi finalizate lucrarile de reconstructie". Dar nu toti sinistratii au dat crezare presedintelui american. Multi dintre locuitorii orasului care au venit la intalnirea cu Bush jr. au agitat pancarte cu inscrisuri precum "Esecul lui Bush!", "Mai bine ocupati-va de baraje decat de razboi!". Un sondaj realizat luna aceasta, pe ansamblul tarii, arata ca doua treimi dintre americani sunt extrem de nemultumiti de modul in care Administratia Bush jr. a gestionat lichidarea consecintelor uraganului Katrina.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.