Eurodeputatul Toomas Hendrik Ilves a fost inregistrat ieri drept candidat la functia de presedinte al Estoniei. Fost cetatean al SUA si sef al serviciului estonian al postului de radio Europa Libera, Ilves este singurul candidat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

El este sustinut in special de Partidul reformelor, condus de premierul Andrus Ansip. Dar acest sprijin nu-i garanteaza social-democratului Ilves numarul necesar de voturi, deoarece alte doua partide care fac parte din coalitia majoritara - centristii si Uniunea Populara din Estonia, apropiata actualului presedinte, - au anuntat ca nu vor participa la vot. Numarul de mandate pe care acestea il controleaza in legislativul de la Tallin pune la indoiala alegerea, astazi, a noului sef al statului. Pentru a fi ales, candidatul trebuie sa obtina 68 de voturi, iar Ilves are deocamdata garantate numai 65 - cele controlate de opozitie si de Partidul reformelor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.