Japonia a oficializat ieri un acord cu Natiunile Unite privind extinderea operatiunilor sale aeriene in Irak, a anuntat Ministerul nipon de Externe, potrivit Associated Press.

Ambasadorul Japoniei la ONU Kenzo Oshima si adjunctul secretarului general pentru Departamentul operatiunilor de mentinere a pacii, Jane Holl Lute, au schimbat, la New York, documentele ce detaliaza acest acord, se arata intr-un comunicat al ministerului mentionat. Japonia si-a retras luna trecuta trupele terestre din Irak, dar a promis sa-si extinda operatiunile aeriene de transport al trupelor SUA si ale coalitiei in aceasta tara.

Potrivit unui plan convenit in decembrie 2003, aparatele Fortelor aeriene nipone de autoaparare erau autorizate sa zboare la bazele de la Basra, Mosul si Balad. Noul acord permite avioanelor japoneze sa zboare si la bazele de la Bagdad si Arbil. Japonia va incepe in curand sa transporte personal si provizii pentru misiunea ONU in Irak, documentele schimbate ieri stipuland procedurile operationale si conditiile acestor misiuni aeriene.

Crucisatorul american Shiloh, echipat cu sisteme antiracheta Aegis, a sosit ieri in Japonia pentru a intari in mod permanent apararea arhipelagului, dupa testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC) la 5 iulie, au anuntat autoritatile nipone, citate de AFP. Shiloh, care este bazat in mod normal la San Diego (California), a sosit la baza navala americana de la Yokosuka, in apropiere de Tokio. Acest crucisator de 9.500 de tone va fi cea de-a noua nava echipata cu sisteme Aegis stationata la Yokosuka, dar singura capabila sa intercepteze rachete in zbor (celelalte pot numai sa le detecteze).

Vasul a reusit in iulie anul acesta sa distruga o racheta in zbor in cursul unui exercitiu efectuat in largul arhipelagului american Hawaii. Dislocarea navei de razboi in Japonia a fost decisa dupa lansarea de catre RPDC, la 5 iulie, a sapte rachete balistice, intre care una de tip Taepong-2, a carei raza de actiune poate atinge 6.700 km. Toate aceste proiectile si-au incheiat zborul in Marea Japoniei, aminteste France Presse. Armata americana a inceput de asemenea, in luna august, sa-si instaleze sistemele de rachete antiracheta "Patriot Advanced Capability 3" (PAC-3) la baza militara Kadena din arhipelagul Okinawa (sudul Japoniei).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.