Romaniei ar putea sa-i revina, dupa data aderarii, aproximativ 50-60 de posturi de conducere in cadrul structurilor Comisiei Europene (director general, director general adjunct, director, director adjunct, sef unitate).

Onorariul pentru un asemenea post este cu mult peste media din Romania: intre 4.000 si 13.000 de euro. Romanii care vor prinde un post de functionar european la Bruxelles vor castiga salarii ce pornesc de la 4.000 de euro pe luna. Mai mult, cand vor iesi la pensie, vor primi 70% din leafa de baza. Pana acum, pentru cele 215 joburi din administratia publica europeana, scoase la concurs de Oficiul European pentru Selectia de Personal pentru aceasta toamna, s-au inscris 9.213 romani, concurenta fiind de 42 pe un loc.

Intreaga procedura de recrutare si angajare a personalului pentru institutiile europene se realizeaza prin ESPO (European Personnel Selection Office) si DG Admin (Directia Generala Administratie a Comisiei).

Pentru ca Romania sa fie reprezentata cat mai amplu in structurile de decizie ale Comisiei dupa aderarea la Uniunea Europeana, Ministerul Integrarii Europene a anuntat ca se va implica in promovarea catre toate mediile relevante a oportunitatilor de cariera in functii de conducere existente la nivelul institutiilor comunitare. Totodata, MIE va sprijini pregatirea profesionala a candidatilor, pentru a garanta ca aceia care vor decide sa participe la concursurile organizate de EPSO si DG Admin detin cunostintele si aptitudinile necesare parcurgerii cu succes a tuturor etapelor procesului de selectie.

Candidatii vor ocupa posturile din administratia europeana numai daca reusesc sa promoveze examenele organizate de Comisie, potrivit procedurilor valabile pentru toate tarile membre. Criteriile de selectie pentru posturile de conducere vor fi: experienta indelungata intr-o functie de conducere si cunoasterea aprofundata a domeniului aferent. La concursurile respective poate sa participe orice cetatean roman care indeplineste conditiile de prezentare la concurs. MIE nu se va implica in procedurile de selectare propriu-zisa a celor care vor ocupa posturile respective.

Posturile de conducere

Angajarile de cetateni romani la Comisia Europeana au inceput in semestrul II 2006, iar ocuparea posturilor de conducere va debuta in cursul anului 2007. Potrivit buletinului informativ al Ministerului Integrarii, nu mai putin de noua conditii generale sunt necesare pentru ca cineva sa ocupe un post public. Iata numai cateva dintre acestea: cetatenia romana si domiciliul in Romania; limba romana, scris si vorbit; stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate; candidatul sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii sau contra statului.

De asemenea, candidatul pentru postul de functionar european nu are voie sa fi fost destituit dintr-o functie publica in ultimii sapte ani si nici sa fi desfasurat activitatea de politie politica. Informatii suplimentare pot fi obtinute la directiile de specialitate din cadrul MIE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.