Mediul de afaceri britanic transmite autoritatilor un mesaj clar - muncitorii imigranti sint bine veniti in Marea Britanie, iar multe companii ar avea probleme fara ei.

Imigrantii est-europeni veniti sa munceasca in Regatul Unit au avut un impact in mare masura pozitiv asupra economiei britanice, arata o evaluare publicata in editia de duminica a ziarului britanic "The Observer". Cei care si-au gasit locuri de munca bine platite si sigure, precum chelnerii cehi sau culegatorii de fructe slovaci, au adus beneficii tarii-gazda. Potrivit Ministerului de Interne britanic, cea mai raspindita ocupatie pentru nou-sositi nu a fost insa cea de instalator sau de zidar, ci diferite joburi in administratie, afaceri si management.

Inflatia, dobinzile si preturile, tinute pe loc

Lucratorii care isi platesc impozitele, majoritatea muncitori si doritori sa isi asume locuri de munca pentru care sint supracalificati, au ajutat la pastrarea controlului asupra salariilor. Banca Angliei a sugerat ca noul val de imigratie a fost un factor de prevenire a cresterii rapide a preturilor la petrol, nepermitind o crestere periculoasa a inflatiei si a ratelor dobinzii. Un raport al agentiei de consultanta Ernst and Young Item Club a sugerat ca, fara imigranti, costurile privind imprumuturile ar fi fost cu un procent mai mari. In acest fel s-a contribuit la consolidarea stabilitatii economice.

Piata imobiliara, in plin avint

In angajarea de lucratori din Est, numeroase domenii au intrevazut o serie de oportunitati lucrative. O explicatie oferita pentru intarirea pietei imobiliare a fost cererea de locuinte pentru muncitorii est-europeni, in timp ce magazinele de preparate culinare, Internet-cafe-urile si agentiile de transfer de bani au actionat si ele in vederea satisfacerii noilor nevoi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.