Raportul sustine ca Iranul a profitat de faptul ca doi dintre proprii sai rivali au fost eliminati

Un raport intocmit de un prestigios institut britanic de politica externa - Chatham House - releva ca influenta Iranului in Orientul Mijlociu este mai mare decat cea a Statelor Unite. Raportul sustine ca Iranul profita de faptul ca politica dusa de Occident in acea regiune "este lipsita de imaginatie".

Raportul publicat de Chatham House se refera la Iran si la relatiile acestei tari cu vecinii sai. Grupul de analisti politici care l-a intocmit a ajuns la concluzia ca influenta politica a Iranului este in continua crestere in Orientul Mijlociu si atrage atentia ca Occidentul a sub-apreciat rolul Teheranului in aceasta regiune.

Analistii avertizeaza ca - in acest context - ar fi contra-productiv ca Occidentul sa adopte o atitudine de confruntare fata de regimul de la Teheran.

Raportul sustine ca Iranul a profitat de faptul ca doi dintre proprii sai rivali au fost eliminati. Este vorba de fostul presedinte al Irakului, Saddam Hussein si de regimul taliban din Afganistan.

Dr Ali Ansari - unul dintre autori - atrage atentia ca politica Occidentului fata de Iran "este lipsita de imaginatie". Un alt autor spune ca in vreme ce Statele Unite "joaca un joc de poker", Iranul joaca "o partida de sah" cu scopul de a castiga simpatia oamenilor de rand din tarile vecine.

Raportul mai sustine ca Iranul considera ca Irakul intra in propria sa sfera de influenta si ca la ora actuala influenta Teheranului in Irak este mai puternica decat a oricarei altei tari.

Analistii de la Chatham House considera ca o eventuala decizie de interventie militara impotriva Iranului pe fondul crizei provocate de ambitiile sale nucleare ar putea conduce la o escaladare a atacurilor militiilor siite asupra fortei multinationale din Irak, precum si la accentuarea violentelor impotriva Israelului atat din partea militiilor Hezbollah din Liban, cat si din partea militantilor Hamas din teritoriile palestiniene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.