Guvernul de la Riga a interzis vanzarea in scoli, de la 1 noiembrie, a produselor si a bauturilor care contin coloranti, cofeina si substante artificiale informeaza Todayonline.com. Lista bauturilor si produselor nesanatoase contin o paleta larga de produse, de la chipsuri si dulciuri la bauturile aparninand celor mai mari doi producatori din piata, Coca-Cola Co. si PepsiCo Inc.

Ministerul Sanatatii din Letonia a explicat aceasta decizie prin cresterea numarului de copii care sufera de obezitate. "Colorantii si substantele artificiale pot provoca reactii alergice. Organismele copiilor sunt foarte sensibile la contactul cu produse chimice". Conform Ministerului Sanatatii de la Riga, Uniunea Europeana permite tarilor membre sa interzica vanzarea produselor care contin substante artificiale.

In locul bomboanelor, a chips-urilor si a bauturilor carbogazoase, cantinele din scoli su fost aprovizionate cu alune nesarate, fructe, apa minerala si sucuri fara zahar. Decizia guvernului letonez vine la o luna dupa ce fostul secretar de stat american Madeleine Albright a cerut presedintelui leton Vaira Vike-Freiberga sa nu treaca la interzicerea produselor Coca-Cola in scoli. Cu toate acestea, autoritatile locale au hotarat interzicerea comercializarii produselor celor doua marci precum si a altor produse.

Coca-Cola si Pepsi risca sa piarda peste 1 mld. dolari in India

Cei mai mari producatori de bauturi racoritoae din lume se confrunta cu probleme serioase in India unde comercializarea marcilor celor doi producatori este interzisa in tot mai multe state. Decizia autoritatilor indiene a venit dupa un raport al autoritatile sanitar veterinare de la New Delhi care sustin ca au gasit in aceste bauturi racoritoare un nivel de pesticide mai mare decat limita permisa.

Cei doi producatori vor pierde in urma deciziei din India sute de milioane de dolari, afectarea imaginii putand avea repercusiuni negative in afacerile celor doua companii in India, piata estimata la peste doua miliarde de dolari anual. Atat Coca-Cola cat si PepsiCo sustin ca produsele lor nu pun nici un pericol pentru sanatatea consumatorilor, si, in plus, respecta toate normele si reglementarile internationale. "Cola pe care o bei in India este la fel de ‘curata’ ca cea pe care o bei in Paris", a declarat directorul de comunicare al Coca-Cola pentru regiunea Asia, Kenth Kaerhoeg.

Coca-Cola a demarat deja actiuni juridice impotriva deciziei statului indian Kerala de a interzice total comercializarea produselor sale pe intreg teritoriul,decizia Curtii Supreme din India fiind asteptata in urmatoarele saptamani, cei doi producatori trebuind pana atunci sa aduca dovezi certe ca produsele lor nu depasesc normele admise in materie de coloranti si alte substante nocive pentru organismul uman.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.