Mii de pelerini iau parte la acest festival religios anual Cel putin 20 persoane au fost ucise si peste 300 ranite cand indivizi inarmati au deschis focul asupra unor pelerini care se indreptau catre mormantul Imamului Musa Kadhim.

Zeci de mii se musulmani siiti iau parte la acest pelerinaj anual.

Ministerul irakian al sanatatii a declarat la BBC ca asasinatele au avut loc in mai multe zone ale Bagdadului, fiind incidente separate.

Premierul Irakului avertizase anterior ca aceia care vor folosi mocheile pentru a starni violente intre secte vor fi adusi in fata justitiei.

Corespondentul BBC la Bagdad, Mike Wooldridge, a declarat ca indivizi inarmati au deschis focul asupra multimilor in mai multe districte din Bagdad, chiar cand ceremonia religioasa siita era in toi.

Nu e limpede insa cate din incidente au legatura cu sarbatoarea religioasa.

Bagdadul se confrunta de mai multe luni cu violente sectariene intre musulmanii siiti si suniti, motiv pentru care creste ingrijorarea ca se va ajunge la razboi civil.

In timpul pelerinajului de anul trecut, militantii au tras focuri de mortiere asupra moscheei in care se afla mormantul Imamului Imam Musa Kadhim si imediat s-au raspandit speculatii privind organizarea unor posibile atacuri sinucigase.

In imbulzeala care a urmat, aproape 1000 de pelerini si-au pierdut viata. Multi erau femei si copii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.