Trupele armatei libaneze au inceput joi dimineata sa ia pozitii in sudul tarii - acolo unde s-au dat lupte grele intre militiile islamiste Hezbollah si fortele israeliene. Cabinetul libanez a aprobat o decizie in acest sens.

Intre timp, Franta s-a declarat de acord sa se afle in fruntea fortei internationale de stabilizare, dar doar cu anumite conditii.

Dupa mai multe zile de presiuni crescute din partea comunitatii internationale, guvernul Libanului a aprobat un plan privind deplasarea a 15 mii de soldati in sudul tarii, incepand de joi. Este un pas istoric pentru armata libaneza si un element cheie al procesului ONU legat de incetarea ostilitatilor.
Premierul libanez Fouad Siniora spune ca operatiunea are ca scop protejarea tarii si ca nu va fi permis altor forte in afara de cele militare sa faca uz de arme in interiorul granitelor Libanului.

Insa nu e clar daca acest lucru inseamna dezarmarea militiilor Hezbollah, sau este suficient ca acestea sa nu isi tina armele la vedere in perioada urmatoare.

Un nou pas spre pace

Dar chiar si daca Hezbollah nu va fi dezarmata, aranjamentul s-ar putea dovedi suficient pentru retragerea trupelor israeliene si formarea unei forte multinationale, care sa asiste trupele libaneze.
Ministrul francez al apararii a confirmat ca Franta este gata sa preia conducerea unei forte extinse a ONU, bazata pe structura actualelor trupe UNIFIL din Liban, insa doar daca va exista un mandat suficient si vor fi alocate resurse pentru desfasurarea operatiunii. Asupra detaliilor respective se poarta in continuare negocieri.

Statele Unite au salutat decizia cabinetului din Liban iar Israelul a cerut ca in sudul Libanului sa fie instituit un embargo, pentru ca miscarea Hezobllah sa nu mai poata primi arme din Iran sau Siria.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.