In timp ce guvernele europene dispun sporirea masurilor de siguranta in cazul transportului aerian, iar ministrii de interne europeni discuta astazi despre implementarea unui plan de actiune antiterorist la nivelul intregii UE, bresele din sistemul de securitate al aeroporturilor ajung, din nou, in atentia publica.
La doar la o saptamana dupa dejucarea atentatului aviatic de catre MI5 si Scotland Yard, un baiat de 12 ani a reusit sa se strecoare intr-un avion care urma sa decoleze de pe aeroportul londonez Heathrow cu destinatia Lisabona.

Baiatul fugit de la o scoala din Liverpool nu avea asupra sa nici pasaport, nici bilet de imbarcare. Avea in schimb gustarea, bautura racoritoare si centura de siguranta pusa cand personalul de la bordul aeronavei a observat ca are un pasager in plus. Desi copilul nu a reprezentat niciun pericol pentru siguranta zborului, incidentul petrecut pe fondul "alertei severe" de pe Heathrow a atras numeroase critici la adresa autoritatilor britanice. in plus, profilul lansat de Londra pentru potentialul terorist, barbat, tanar si musulman, a revoltat comunitatile musulmane din Europa, care acuza autoritatile britanice de discriminare.

Terorismul prieste speculei

si capacitatea administrativa a aeroporturilor din Marea Britanie este pusa sub semnul intrebarii. Controlul bagajelor dus la extrem mentine haosul din aeroporturi si transforma vacantele oamenilor intr-un cosmar. British Airways reproseaza administratiei aeroportului londonez "ca nu are capacitate de gestionare" si ca sistemul de control este depasit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.