Premierul Ucrainei, Victor Ianukovici, face marti o vizita la Moscova, prima de la preluarea sefiei guvernului de la Kiev.

Principala tema pe agenda intalnirii sunt pretul si distributia gazelor rusesti in Ucraina.
Victor Ianukovici a declarat ca intentioneaza sa discute cu presedintele rus Vladimir Putin despre reducerea pretului la gaze, subiect care a tensionat iarna trecuta relatiile Moscovei cu Kievul.
"Nu vom schimba deloc conditiile de furnizare in 2006", a spus Victor Ianukovici.

"Insa daca vom reusi sa reducem fie si numai cu un dolar pretul gazului, aceasta va fi o realizare".
El nu a exclus posibilitatea ca in 2007 acordurile referitoare la gaze sa fie renegociate.
Una dintre conditiile puse pana nu demult de producatorul rus Gazprom pentru ca pretul la gaze sa scada a fost trecerea sistemului ucrainean de transport de gaze din proprietatea statului in proprietatea Gazprom.

Premierul ucrainean a spus ca privatizarea sistemului de aductie nu este luata in calcul dar ca va organiza un forum international pentru a imbunatati performantele instalatiilor si a afirmat ca este gata sa accepte investitii straine in acest sistem.
Ministrul ucrainean al combustibilului si energiei, Iuri Boico, sustine ca Ucraina are argumente sa ceara o reduce semnificativa a pretului la gaze.
El a spus ca negocierile preliminare la nivel inalt au demonstrat ca exista o baza economica pentru aceasta reducere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.