In primele comentarii facute de la incetarea focului in Orientul apropiat, presedintele George W.Bush a sustinut, alaturi de Israel, ideea ca miscarea Hezbollah este partea care a pierdut in acest conflict.

El si-a repetat acuzatiile ca aceasta si statele descrise drept "sponsorii" ei, adica Iranul si Siria, sunt de acuzat pentru declansarea crizei.

Insa acuzatiile au fost contrazise de presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, intr-unul din rarele interviuri acordate presei americane, transmis ieri la o ora de varf in SUA.

Verdictul presedintelui Bush a fost simplu: nu a fost vorba de un conflict regional ci de o parte din ceea ce el a numit o lupta de mai mare anvergura dintre libertate si teroare.

Vinovatul, in cazul conflictului din Liban, a fost Hezbollah, a spus George Bush.

Un atac neprovocat dat de Hezbollah asupra Israelului a pornit acest conflict. Teroristii Hezbollah i-au atacat pe civilii israelieni zilnic, cu rachete, a adaugat presedintele Statelor Unite.

Teroristii Hezbollah i-au atacat pe civilii israelieni zilnic, cu rachete. Teroristii Hezbollah i-au folosit pe civilii libanezi ca scuturi umane, sacrificandu-i pe nevinovati, in efortul de a se proteja pe ei insisi de raspunsul Israelului.

Responsabilitatea pentru suferinta poporului libanez le revine si statelor care sponsorizeaza miscarea, Iranul si Siria.

Iranul, a continuat presedintele Bush, a spus limpede ca are ca scop distrugerea Israelului. Conflictul ar fi putut fi mult mai periculos, daca Iranul s-ar fi aflat in posesia acestui tip de arme.

Mahmud Ahmadinejad se apara atacand

Avertismentul presedintelui american a fost contrazis de presedintele Iranului, intr-un lung interviu acordat televiziunii americane. Mahmud Ahmadinejad a dezmintit ca ar dori arme nucleare.

Nu vrem bomba, ci doar acces la tehnologie nucleara, a spus el. Doar presedintele Bush vrea sa rezolve totul cu bombe, pe cind Iranul doreste dialog si schimburi culturale.

Unii analisti au fost de parere ca, pe fondul criticilor la adresa administratiei Bush, o buna parte din interviul cu presedintele iranian a sunat surprinzator de rezonabil.

E drept, cind a fost intrebat despre Hezbollah, dl Ahmadinejad a evitat intrebarea, izbutind sa formuleze, in schimb, propria opinie, intr-un mod considerat de multi analisti drept extrem de abil.

"Cine sprijina Hezbollah? Cine le-a dat proiectile si rachete de fabricatie iraniana?"- a intrebat jurnalistul. "Sunteti un sustinator al regimului sionist sau jurnalist?" - l-a intrebat la randul sau presedintele iranian. "Sunt jurnalist" - "Asta nu-i jurnalism, domnule. Hezbollah este o organizatie populara in Liban si isi apara pamantul. " "O, chiar asa?" "Isi apara casele, si potrivit cartei ONU, orice om are dreptul sa-si apere casa."

Interventia lui Mahmud Ahmadinejad a sunat si inteligent, dar si amenintator: Israelul a fost descris drept un regim criminal , sustinut orbeste de americani. Apoi liderul de la Teheran a intrebat de ce au ocupat israelienii Palestina, sub pretextul Holocaustului si i-a cerut presedintelui Bush sa-si schimbe comportamentul, atragandu-i atentia ca ura impotriva sa e in crestere in lume.

Mahmud Ahmadinejad a decis sa apara pe ecranele americane intr-un moment in care politica externa a SUA starneste multe indoieli si sa contracareze ideea ca Iranul e condus de clerici dementi care vor arme nucleare, "fascistii islamici", cum i-a numit George Bush pe toti cei care au legaturi cu Hezbollah.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.