Marea Britanie a redus nivelul de alerta terorista de la "critic", cel mai inalt, la "sever", deoarece politia crede ca i-a prins pe principalii suspecti ai complotului terorist. Starea de alerta fusese ridicata la nivelul maxim saptamana trecuta, ca urmare a complotului care urmarea distrugerea simultana, in zbor, a mai multor avioane de pasageri. Potrivit administratiei transporturilor, pasagerilor li se va permite sa ia cu ei un bagaj de mana dupa ce au trecut de punctul de control, dar sunt interzise in continuare lichidele, cu exceptia medicamentelor prescrise de medic si a laptelui pentru copii, din care pasagerii cu copii vor trebui sa guste.

Vor fi autorizate si calculatoarele portabile in cabina avionului dupa ce au fost supuse unui control cu raze X."Politia crede ca principalii suspecti ai presupusului complot (impotriva unor avioane in zbor intre Marea Britanie si SUA) au fost arestati saptamana trecuta", a declarat ministrul britanic de Interne, John Reid. El a mai spus ca reducerea nivelului de alerta terorista "nu inseamna ca amenintarea a disparut". "Exista inca o amenintare foarte severa cu un atentat. Nivelul de alerta a fost plasat la "sever", ceea ce arata o probabilitate mare privind o tentativa de atentat terorist si fac apel la public sa dea dovada de vigilenta", a afirmat Reid.

Masurile de securitate raman totusi in vigoare pe aeroporturile britanice. Ieri noapte, un avion plecat spre New York a revenit la Londra, dupa ce la bord s-a gasit un telefon celular care parea sa nu apartina nimanui. Astfel, starea de alerta a revenit la nivelul decretat acum un an, dupa atentatele care au facut 52 de victime in metroul din Londra. Un atentat terorist major ramane, inca, foarte probabil. Ministrul a dezvaluit ca, in ultimii ani, serviciile britanice au dejucat cel putin patru tentative de atacuri teroriste majore. Cel dintai, pus la cale de al-Qaeda, era programat la Birmingham, cu un an inaintea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Presa din Londra continua dezvaluirile alarmante.

Ziarele scriu ca prin-*tre cei arestati zilele trecute s-ar afla seful ramurii britanice a retelei Al-Qaeda, al carui nume ramane, deocamdata, secret. The Independent a adaugat ca Serviciile Secrete desfasoara in prezent "zeci de anchete" antitero-riste in care ar fi implicate pana la 1.200 de suspecti. Pe aeroportul Heathrow domneste in continuare haosul, din cauza controalelor amanuntite care provoaca mari intarzieri. In aceasta situatie, administratia a somat toate companiile sa-si anuleze 30% din curse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.