Apropiata aderare a Romaniei si Bulgariei ridica temperatura in Cabinetul britanic. Doi ministri importanti, cel de Interne si cel al Afacerilor Europene au o disputa apriga privind la valurile de imigranti romani si bulgari care vor ataca piata de munca insulara.

John Reid, seful Internelor cere masuri restrictive pentru romani si bulgari, iar ca argument aduce previziuni pesimiste privind numarul mare de infractori ce vor veni din cele doua tari si modul in care va fi afectata piata muncii de lucratorii ce vor accepta sa lucreze pentru salarii mai mici decat cei britanici.

De cealalta parte, informeaza editia electronica a publicatiei The Sun, Geoff Hoon, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, crede ca impunerea unor clauze suplimentare in cazul imigrantilor din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE, nu este necesara.

In cadrul unei reuniuni care a avut loc luna trecuta Geoff Hoon declara ca nu ar trebui sa existe nici o intarziere in a le permite romanilor si bulgarilor sa intre fara restrictii in Marea Britanie, dupa 1 ianuarie 2007. Ministrul a mentionat ca, in caz contrar, se va pierde bunavointa din Uniunea Europeana, iar opinia publica britanica se va intoarce impotriva celor doua natiuni.

Reid, speriat de un iminent aflux de hoti

In vreme ce Hoon este de parere ca valul de muncitori romani si bulgari nu va aduce cu el si un numar semnificativ de infractori, John Reid este in dezacord cu ministrul Afacerilor Europene si se teme de perioada de postaderare a Romaniei si Bulgariei.
Ministrul de Interne se bucura de sustinerea lui Liam Byrne, ministrul britanic al Imigratiei, care a afirmat ca Marea Britanie va face presiuni asupra Uniunii Europene pentru mentinerea unor restrictii pentru imigrantii romani si bulgari. Ministrul Imigratiei doreste ca UE sa ofere garantii ca printre primii imigranti care vor intra in tara sa nu fie infractori, in schimb ce Geoff Hoon a apreciat ca acestea ar trebui introduse numai daca apar probleme.

In acest sens, Reid va adresa o scrisoare premierului britanic, Tony Blair in care vor fi prezentate cele mai puternice argumente in favoarea impunerii de restrictii pentru cetatenii romani si bulgari care vor sa imigreze in Insula, dupa aderarea celor doua state la factorul european.

Ultimul val a adus de 20 de ori mai multi imigranti decat se estimase

Intr-o declaratie recenta, John Reid a precizat ca imigratia este "cea mai mare provocare" pentru capitala Angliei, in conditiile in care presa poloneza a criticat faptul ca Marea Britanie a atras "unii dintre cei mai buni tineri ai tarii". Totodata, problema imigratiei este sustinuta si de o estimare a autoritatior britanice, care preconizeaza ca dupa 1 ianuarie 2007, aproximativ 140.000 de imigranti romani si bulgari vor dori sa vina in Anglia pentru a munci, iar dintre acestia 45.000 ar putea fi infractori.

Inversunarea ministrului Reid privind politica imigrationista a Angliei se justifica prin existenta unor documente in care se arata ca tarile care au aderat in bloc la Uniunea Europeana, in 2004, printre care si Polonia, au adus 662.000 de imigranti, de 20 de ori mai mult decat estimarile oficiale.

Imigrantii ar putea creste taxele in anumite zone britanice

Potrivit Asociatiei Guvernamentale Locale (LGA) din Marea Britanie, imprecizia Guvernului in a estima numarul total de imigranti din Insula ar putea duce la o crestere a taxelor locale din anumite zone ale Angliei. Intr-o scrisoare adresata ministrului Reid, LGA crede ca majorarea taxelor va fi de sase procente, pe fondul necalcularii exacte a numarului de imigranti. Asociatia a subliniat si ca fondurile alocate imigrantilor nu sunt suficiente.

"Exista mai multe autoritati locale pentru care actualul sistem de estimare a numarului imigrantilor din anumite zone nu reuseste sa asigure fondurile necesare pentru a asigura servicii locale persoanelor", se arata in scrisoarea LGA. "Imigrantii incadrati pe piata muncii au devenit o categorie de populatie invizibila ai carei copii au nevoie de scoala, gazduire si, in unele cazuri, de servicii sociale", informeaza documentul, publicat in editia electronica a The Guardian.

Nu mai putin de 25 de Consilii Locale, printre care cele din Birmingham, Sheffield si Manchester, sunt fortate sa ofere servicii imigrantilor a caror existenta nu a fost prevazuta la alocarea fondurilor, relateaza The Guardian. Ideea majorarii taxelor locale pentru a obtine fonduri necesare pentru gestionarea situatiei imigrantilor risca sa accentueze reticentele fata de extindere in randurile populatiei britanice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.