Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat extinderea ofensivei terestre din Liban pana la 30 de kilometri de frontiera, dincolo de raul Litani. Israelul incearca astfel sa puna capat atacurilor militiilor Hezbollah inaintea deplasarii in zona a unei forte multinationale de stabilitate.

Dupa o luna de precautie, calificata de unii critici ai guvernului drept atitudine ezitanta, cabinetul de securitate a votat o schimbare esentiala de strategie in conflictul cu miscarea Hezbollah, din Liban.
Desi nu se stie exact numarul suplimentare implicate in ofensiva terestra, e clar ca aceasta va fi extinsa si intensificata. Israelul a rechemat 30 de mii de rezervisti sub arme, iar armata are potentialul uman necesar pentru a trece la actiune in Liban.
E probabil ca scopurile militare ale operatiunii vor ramane aceleasi. Israelul doreste sa opreasca miscarea islamista sa mai trag cu rachete asupra teritoriului su. In plus, urmareste sa ucida sau sa captureze cat mai multi luptatori Hezbollah.

Extinderea ofensivei terestre este o operatiune extrem de riscanta. Trimiterea de trupe suplimentare in sudul Libanului va duce probabil la cresterea numarului victimelor printre soldatii israelieni.
E probabil ca va creste de asemenea si numarul civililor libanezi ucisi, ceea ce va atrage noi critici in plan international pe adresa Israelului.

Cel mai periculos pentru Israelul este faptul ca va trebui sa ocupe o parte semnificativa a teritoriului libanez in timp ce continua negocierile diplomatice asupra deplasarii unei forte internationale in regiune si a unui eventual acord de incetare a ostilitatilor.
Israelul a avut o perioada dificila cand a ocupat sudul Libanului in anii '80 si la inceputul anilor '90, iar guvernul si-ar fi dorit sa nu fie nevoit sa recurga la repetarea unei asemenea tactici.

Insa strategia sa militara de pana acum nu a functionat. Rachetele trase de Hezbollah continua sa loveasca, cu sutele, teritoriul israelian, in timp ce soldatii israelieni si gherilele Hezbollah se lupta la doar cativa kilometri de frontiera.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.