Israelul a lansat zeci de atacuri aeriene asupra Libanului, tintind peste 40 de cladiri ale Hezbollah in urma atacurilor lansate de gruparea militanta libaneza asupra Israelului.

Ciocnirile au continuat si in sudul Libanului iar armata israeliana a anuntat ca un soldat si-a pierdut viata.
Libanul a mobilizat rezervistii in urma deciziei guvernului de la trimite 15.000 de soldati in zona granitei de sud odata ce Israelul se va fi retras.
Ministrii din cabinetul libanez care sunt membri ai gruparii Hezbollah sau care sustin organizatia si-au dat acordul asupra planului guvernamental.

Ce prevede planul libanez

Planul guvernului libanez prevede, in principiu, ca in 72 de ore de la posibila incetare a ostilitatilor, armata israeliana sa se retraga din zona de demarcatie cunoscuta sub numele de Linia Albastra, sa predea stafeta fortei ONU din sudul Libaului, aceasta urmand sa o predea apoi armatei libaneze.

Ministrul libanez al justitiei, Charles Rizk, a declarat la BBC ca si doi membri ai Hezbollah si totodata ai cabinetului sprijina initiativa.

"Am decis ca, daca armata israeliana se retrage la Linia Albastra, armata libaneza sa preia controlul asupra teritoriului. Va fi o garantie ca in zona nu se instaleaza un vid", a spus oficialul libanez.
Domneste insa neincrederea in aceasta forta formata din rezervisti si in capacitatea ei de a-si indeplini misiunea. Dar ministrul informatiilor Ghazi al Aridi, a asigurat ca aceasta capaitate exista.

"Guvernul se declara gata sa trimita o forta a armatei constind in 15.000 de soldati. Vor fi inarmati si capabili sa-si indeplineasca misiunea."

Premierul israelian Ehud Olmert a descris planul ca fiind "un pas interesant", precizand ca guvernul sau il va analiza cu atentie.

El a declarat la o conferinta de presa ca o asemenea masura trebuie insotita si de dezarmarea militiilor Hezbollah.

"Cu cat mai repede plecam din Liban, cu atat mai multumiti vom fi, mai ales daca ne vom fi atins scopurile", a afirmat Ehud Olmert.

Discutii pe marginea rezolutiei ONU

Peste 900 de libanezi, majoritatea civili, au fost ucisi de la inceputul ofensivei israeliene in Liban, acum mai bine de trei sapamani, potrivit datelor guvernului libanez.

Si Israelul a inregistrat pierderi de vieti omenesti- peste 90, din care majoritatea erau soldati.

Ministrul israelian al apararii, Amir Peretz, a declarat ca Israelul se pregateste sa ocupe si alte zone din sudul Libanului de unde Hezbollah lanseaza rachete.
Pe acest fond, ONU discuta eventualele modificari la proiectul de rezolutie menit sa puna capat violentelor din Liban.

Proiectul actual- formulat de Statele Unite ale Americii si Franta- cere incetarea imediata a ostilitatilor si pune bazele adoptarii unei a doua rezolutii care va prevede trimiterea unei forte internationale de pace n sudul Libanului.
O delegatie a Ligii Arabe este asteptata la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite pentru a sprijini punctul de de vedere al Libanului care doreste ca rezolutia sa ceara si retragerea Israelului din Liban.
E improbabil ca proiectul de rezolutie formulat de SUA si Franta va fi votat pana miercuri dar cele doua state nu doresc o amanare prelungita a votului de teama ca planul se va prabusi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.